"Ett djärvt val". Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur

62 min
Musikern och författaren Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur för att ha "skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Lundströms bokradio-special om Nobelpristagaren Bob Dylan!

”Bob Dylan har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. Så löd Svenska akademiens motivering, och att Dylan nu får priset innebär att man för andra året i rad valt en pristagare som inte främst verkar inom skönlitteraturen.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius konstaterar att "Dylan skriver örats poesi, men det blir också ett ögats poesi" och uppmuntrar Dylan-noviser att börja med att lyssna på albumet "Blonde on Blonde".

"Det här är litterär ämnesomsättning på absolut högsta nivå. Han samplar den stora traditionen hela vägen från amerikanska folksångare till deltablues och fransk modernism på ett absolut originellt sätt", säger hon till P1 Kulturs reporter Roger Wilson.

Hör Sofia Pekkari sjunga "Blowing In The Wind" och "Knocking On Heaven's Door" live i P1 Kultur - längst ned i artikeln

Bob Dylan föddes som Robert Allen Zimmerman 1941 i Duluth, Minnesota och är singer-songwriter, författare, regissör, poet och musiker. Med album som "The Times They Are A-Changin'", "Highway 61 Revisted", "Blonde On Blonde" och "Blood On The Tracks" har han för evigt skrivit in sig i musikhistorien – och nu även i litteraturhistorien, då han prisas för sina texter. 

I P1 Kulturs direktsändning säger kritikern Ragnar Strömberg: "Ett djärvt val av akademien att gå utanför den skrivna litteraturen". "Det är en glädjechock, alla har en relation till honom" säger Kulturradions Mia Gerdin. Marie Lundström, programledare för Lundströms bokradio, gratulerar akademien till deras val: "De är för roliga Svenska akademien, de är fria i huvudet, grattis till dem!"

Hör en intervju med Izzy Young som bokade Bob Dylans första gig

Stefan Jacobsson som äger skivaffären Pet Sounds i Stockholm berättar att han stod och väntade på klockslaget i butiken, fast med låga förväntningar: "Jag trodde inte att det skulle hända, men så hände det!".

Och författaren Joyce Carol Oates som själv ofta nämns i Nobelprissammanhang är inte bitter över att en musiker fått priset före henne. På Twitter skriver hon att Dylans text och musik alltid framstått som litterär. Även USA:s president Barack Obama twittrar sina gratulationer och kallar Dylan för "en av mina favoritpoeter".

Men alla stämmer inte in i hyllningskören. "Fånigt. Egentligen inte oförtjänt på något vis, men fånigt. Samt på bekostnad av Philip Roth", skriver musikkritikern Andres Lokko på Twitter.

Även Sydsvenskans kritiker Per Svensson var besviken. "Det här är en "Trumpifiering" av Nobelpriset. Oerhört deprimerande", säger han till sydsvenskan.se och fortsätter: "Jag har lyssnat lika mycket på Dylans musik som någon annan, kanske mer. Men att läsa hans texter på egen hand...de håller inte som enbart litteratur. 'Som en rullande sten, som någon helt okänd' - vad är det?"

Ständiga sekreteraren Sara Danius svarar på kritiken av akademiens val

Dylan är den förste amerikanen att vinna priset sedan Toni Morrison 1993. Han tar emot priset på åtta miljoner kronor av kungen i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december.

Dylan har tidigare belönats i svenska sammanhang. År 2000 fick han ta emot Polarpriset.

Ur arkivet: Lennart Swahn dissar Bob Dylans byxor i Ekot (1966)

I vanlig ordning låg namn som Ngugi Wa Thiong'o, Haruki Murakami, Adonis och Jon Fosse högt upp i statistiken från de stora vadslagningsfirmorna inför dagens tillkännagivande.

Även Claudio Magris, Philip Roth, Don DeLillo, Ko Un och Joyce Carol Oates var med på topp tio.

Men vilka hoppades kulturredaktionen på? Här kan du se video med kulturredaktionens litteraturexperter (extern länk till Facebook).

Direktrapportering: Litteraturpriset 2016