Ekot:s Margareta Svensson, Rieti

3:17 min
Utrikeskrönikan den 9 december 2016. Rieti.

Rieti fredag. 

Det finns jordbävningar och så finns det jordbävningar.

Dels politiska jordbävningar som regeringskrisen i Italien som uppstått efter att man sagt nej till ett lagförslag från en av de mer stabila regeringar som Italien haft. Det fortsätter att mullra bland politiska partier man kan vara säker på att det kommer mera.

Det finns jordbävningar där marken bokstavligen skakar, som här i de italienska Appeninerna som drabbades i Amatrice den 24 augusti och Norcia den 30 oktober. Jag har sett hus som kollapsat, väggar som spruckit, klocktorn byggda av stenar som flyttat sig, men fortfarande står kvar, minsta skakning kan få tornen att rasa.

I Amatrice dog närmare 300 människor när byggnader rasade över dem. I Norcia talar man om miraklet i att ingen enda dog, trots att det bara är grushögar kvar av många av husen. Men statyn över Den helige Benedictus står kvar. Efter jordbävningen den 30 oktober, såg jag på tv människor knäböja framför statyn på torget. Det var ett mirakel att ingen dog den dagen. 

Den helige Benedictus är grundare av munkorden Benediktinorden och han föddes i Norcia. Benedictus är Europas beskyddare. Europa som uppstod efter Romarrikets fall efter en orolig tid som inte låter helt olik vår egen.

Benedictus livsregel var måttfullhet, ora et labora – bed och arbeta.  Han tyckte illa om sin tids självupptagenhet. Han beskrev de frestelser som varje from man bör övervinna: självbespegling, självcentrering, sinnlighet, vrede och hämnd.

De frestelser som munkarna jobbar med att övervinna, är för många andra idag själva meningen med livet. Människorna som bevittnade jordbävningen i Amatrice på avstånd beskriver den som om den vore jordens undergång.

Efter jordbävningen har många tappat fotfästet och orienteringen, de är traumatiserade och rädda. Andra håller sig sysselsatta, de så att säga ber och arbetar, eftersom alternativet är att gå under.

Livet går också vidare trots politiska jordbävningar. Med eller utan regering.

Att människor försvinner och att det gamla måste överges är smärtsamt. Men antingen stagnerar man eller så tvingas man i en annan riktning. Förhoppningsvis kan också något som är bra uppstå ur ruinerna.