P1 Kultur: Bilbaoeffekten, Tom Alandh om sina fosterföräldrar, dokumentär om mor och dotter Reynolds-Fisher.

Här finns inget ljud
Signaturbyggnader - en ny varje dag hela veckan i P1 Kultur. I dag Guggenheimmuseet i Bilbao. Tom Alandh berättar om sin nya film Oscar och Greta.

Signaturbyggnader har blivit något som varje ort med lite självaktning vill skaffa sig. Ett Turning Torso i Malmö, eller kanske ett Eiffeltorn i Paris. Den senaste tidens jakt efter denna magiska signaturbyggnad började efter den makalösa succé som Frank Gehrys Guggenheimmuseum i Bilbao visade sig vara.

Ett modernt konstmuseum som inom loppet av några år hade fått en nedgången industristad att bli ett populärt turistmål. Karsten Thurfjell besöker museet och har träffat Frank Gehry.

Tom Alandh är nestorn inom svensk SVT:s dokumentärfilmsverksamhet. Ikväll visar SVT hans senaste film Oscar och Greta, berättelsen om Alandhs fosterföräldrar Oscar och Greta Björk som byggde ett hus i Norra Ängby, i västra Stockholm.

De tillhörde den grupp av "skötsamma arbetare" som fick förmånliga lån för att själva kunna bygga ett hus i de nya förorter som växte upp runt Stockholm i bostadsbristens 30-tal.

De dog med en dags mellanrum, mor och dotter Debbie Reynolds och Carrie Fisher. Nu har en dokumentär om dem kommit och Nina Asarnoj har sett den.