Ett avsnitt från Spanarna
41 min
Göran Everdahl, Jessika Gedin och Calle Norlén,
Fre 13 jan 2017 kl 15:04
Göran Everdahl: Döingar i soffan. Jesse Gedin: Vinnande klumpighet. Calle Norlén: Placebosamhället.

Göran Everdahl

En återkommande kliché i många filmer och tv-serier är samtalet med avlidna, personer man mött, minns och av någon anledning har en fortsatt dialog med. Trots att ingen lyssnar.

Hittills har dessa samtal haft de egna minnena av någon som utgångspunkt. Men nu när den digitala tekniken skapat ”parallella” tider och givit oss möjligheten att på olika sätt återskapa människor är det inte osannolikt att vi på gott och ont får vänja oss vid att ha digitala hjärnspöken omkring oss långt efter det att originalen faktiskt dött.

Jessika Gedin

Många är oroliga för att vara klumpiga, för att snubbla och ramla. Det ser dumt ut och ger en stark känsla av kontrollförlust. Men nu visar forskning att vi som biologiska varelser faktiskt är ganska klumpiga.

Andra undersökningar visar att vi ibland är klumpiga med listiga avsikter, för att skapa kontakt eller få anledning att skaffa något nytt man vill ha.
Och mot den bakgrunden kan man ana att vi kommer att sluta skämmas för vår klumpighet, den är naturlig och den kan rätt använd ge oss uppenbara fördelar.

 

Calle Norlén

Länge har vi trott att medicinsk utveckling och samhällsreformer var villkoren för en förbättrad hälsa och välfärd men nu börjar det bli alltmer tydligt att vi kan förändra mycket i våra liv genom vårt sätt att tänka. Tanken och viljan kan många gånger betyda lika mycket för vår hälsa och vårt välbefinnande, som tabletter, vårdcentraler och operationer.
Och det samma kan också anas när det gäller hur vi uppfattar vår vardag och samhället.  

Inom medicinen kallas det placebo, goda effekter av verkningslös behandling. Men vad placebo gör är att starta vår egen förmåga att hantera problem. Och kanske kan man ana att vi kommer att utnyttja denna förmåga inom många andra områden i vår vardag. Kanske kan vi ana ett placebosamhälle växa fram.


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.19
  Roy Hargrove, Christian Mcbride - Baubles Bangles And Beads
  Album: Conversations With Christian
  Kompositör: Alexander Borodin
  Bolag: MACK AVENUE RECORDS
 • 15.29
  Hank Jones, Christian Mcbride - Alone Together
  Album: Conversations With Christian
  Kompositör: Arthur Schwartz
  Bolag: MACK AVENUE RECORDS
 • 15.39
  Billy Taylor, Christian Mcbride - Spiritual
  Album: Conversations With Christian
  Kompositör: Billy Taylor
  Bolag: MACK AVENUE RECORDS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".