P1 Kultur: Kulturlivet på gränsen mellan USA och Mexiko - och Sune Lindströms speciella signatur

Här finns inget ljud
"Staden Tijuana existerar eftersom gränsen existerar", säger konstnären Ingrid Hernandez som vi möter i Lotten Collins reportage. Dessutom om Sune Lindström: de svenska signaturbyggnadernas nestor.

Det är bara några dagar till USA:s nye president Donald Trump tillträder. Så P1 Kultur ska idag till Tijuana, staden som kanske mer än någon annan kommer påverkas av den mur som Trump sagt att han vill bygga längs gränsen mot Mexiko. Tijuana, som ligger precis på gränsen mot Kalifornien, var tidigare känt för våld, narkotikasmuggling och prostitution, men är idag ett spirande kulturcentrum där mycket av den samtida konsten präglas av den höga metallbarriär som redan löper längsmed hela staden. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin porträtterar Tijuana.

I år firar Finland 100 år som självständigt land. En som själv levt hela 84 av dessa 100 år är författaren, filmregissören, producenten och politikern Jörn Donner, som just kommit ut med "Suomi Finland", en liten "paskill" eller smädesskrift om tillståndet i det hemland som han älskar och avskyr. Vår Finlandskorrespondent Thella Johnson har läst boken och är med i samtal i P1 Kultur.

Och så avslutar vi P1 Kulturs serie om så kallade "signaturbyggnader", arkitekturens utropstecken, och vi ska återvända till ämnet med en liten tillbakablick på 1900-talet. Att manifestera sig med en byggnad, ja det har ju förstås människan gjort i alla tider, även om bevekelsegrunderna varierat, och självklart är det människor med politisk och ekonomisk makt som manifesterat sig. Här i Sverige har vi många slott och herresäten kvar sedan Medeltiden, och så förstås kyrkorna.

I svenska städer och samhällen var det församlingarna som var mest inne på arkitekturens symboliska verkan, och kyrkan är i regel det äldsta man har i byggnadsväg. Och på många mindre orter är det fortfarande den största byggnaden.

Karsten Thurfjell hamnade vid den vackra träkyrkan i Karlskoga på sin väg i spåren efter en av 1900-talets mesta signaturbyggare, inte minst av svamplika vattentorn och höghus med rutiga funkisfasader.

I OBS Essä handlar det i dag om hämnd. "Medea", "Othello" och "Sons of Anarchy". Hämnden tycks vara ett evigt tema i konsten - liksom i livet. Men vad menar man när man säger att hämnden är ljuv? Journalisten och författaren David Qviström söker svaret med hjälp av några av kulturhistoriens stora hämnare. 

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Mattias Berg