Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Brottssyndikat går från knark till falskmedicin
Tis 17 jan 2017 kl 12:10
Uppskattningsvis dör mellan 100 000 och en miljon människor årligen av förfalskade läkemedel. Siffrorna är osäkra, men det kan handla om betydligt fler än som dödas av narkotika.

Sveriges Radios Globala hälsokorrespondent undersöker handeln med fuskmedicin. Hälsoministrarna Joseph Kasonde i Zambia och Isaac Adewole i Nigeria anser att de har bra koll på läget, men den zambiska polischefen Teddy Nalube och Interpols Cecilia Fant skulle önska mer resurser att kontrollera och stoppa containrar med falskmedicin och hårdare straff för kriminella som åker fast. Det krävs mer än böter när det är 20 gånger mer lönsamt än knark, menar hon.

WHO:s Kinachef Bernhard Schwartländer tillstår att man hittills haft svårt att hitta var falskpillerfabrikerna finns i landet. Bernhard Leroy, chef för organisationen International Institute of Research Against Counterfeit Medicines IRACM i Paris, anser att frågan inte prioriteras av politiker. Felicia Dagu i Nigeria har själv ätit falskmedicin mot halsinfektion som skadade hennes tunga och hon förlorade sin bror när han åt förfalskad hepatitmedicin.

Längre textversion

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".