Osäkert läge för svenskar i Storbritannien, så lever du längre! och hur löser vi spermiebristen?

41 min

Osäkerheten om de framtida relationerna med Storbritannien har varit stor sen i somras då britterna röstade för ett EU-utträde.

Swedes go home!

Efter Storbritanniens premiärminister Theresa Mays tal igår hoppas vi att Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde kan ge oss råd om vilka slutsatser som kan dras när det gäller svenskars framtida möjligheter att bo, arbeta och studera i Storbritannien.

Längre liv

Måndagens "Vetenskapens värld" i SVT handlade om vad vi kan göra för att leva så länge som möjligt. Ett tips handlade om att träna upp förmågan att sätta sig på marken och resa sig upp igen, utan att ta hjälp av händer, armar och knän. Kan det funka? Sjukgymnastikprofessor Agneta Ståhle reder ut sambandet ut mellan rörlighet och livslängd.

Här kan du se filmen där Louise Epstein visar hur övningen går till på en minut.

Är det här någonting för dig? Kommer du att testa?

Här kan du diskutera med andra lyssnare.

Spermier sökes

Från den 1 juli har ensamstående och lesbiska par rätt att få så kallad assisterad befruktning och det har redan blivit kö för att få hjälp. En av orsakerna är att det råder brist på män som vill donera sina spermier. Louise Epstein ställer frågan om det finns det en lösning, till RFU:s förbundsordförande Kristina Ljungros och Gunilla Sydsjö, professor obstetrik och gynekologi.

 

nordegrenepstein@sverigeradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista