Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
30 min
Så har hemmets hjärta förändrats på 100 år
Tor 19 jan 2017 kl 10:03
Våra kök har genomgått många förvandlingar. Från vedspis i slutet av 1800-talet, via kök enligt statligt bestämd standard, till en modern dröm med senaste tekniken.

– Att ha en rostfria diskbänk med två hoar, det var stort, säger Kristina Sandberg, författare till de prisbelönade romanerna om hemmafrun Maj.
Kristina möter oss i Nordiska Museets uppbyggda 40-talslägenhet, med ett kök som skulle kunnat vara Majs kök.
– Kvinnornas hade ofta sju till åtta måltider om dan att göra, berättar Kristina.
Vilken roll spelade köket i Majs och andra hemmafruars liv? Varför ville Kristina skriva om det? Och har vi förlorat något när den tiden försvann?

På Ikea guidar Miki Tabakovic oss runt bland de uppbyggda köken.
– Det populäraste köket 2017 är ett vitt kök med matta luckor.
Men utan rostfri bänk. Vilka kök drömmer vi om idag?

Hur har de svenska köken utvecklats från det att vi fick vad som kan kallas kök i slutet på 1800-talet? Resan är kantad av vetenskapligastudier, kommitéer, statliga standarder och hyresrätter som blir till bostadsrätter. På många sätt har köket idag faktiskt återfått de funktioner som det hade för hundra år sedan.

Menys programledare Tomas Tengby jämför också sitt allra första egna kök med det han har nu. Kolla gärna in video om du vill se var han lagar mat idag.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    The Rolling Stones - Angie
    Album: Goats Head Soup
    Bolag: Universal Music Digital Luxembourg
  • 10.06
    Mott The Hoople - Roll Away the Stone
    Album: The Essential
    Bolag: Sony Music
  • 10.07
    Fabrizio Paterlini - Somehow Familiar
    Fabrizio Paterlini
    The Art of the Piano
    Etikett: Fabrizio Paterlini Records
  • 10.10
    Ernst Rolf - Bättre Och Bättre Dag För Dag (I'm Getting Better Every Day)
    Album: Svenska Örhängen - 50 sånger Vi Minns
    Bolag: Parlophone Sweden
  • 10.13
    Yann Tiersen - Les deux pianos
    Album: Amélie (Original Soundtrack)
    Bolag: Parlophone France
  • 10.20
    Siw Malmkvist - Den som glad är
    Album: Tunna skivor och andra gulgkorn
    Bolag: WM Sweden
  • 10.24
    Siw Malmkvist - Mamma är lik sin mamma
    Album: Tunna skivor och andra gulgkorn
    Bolag: WM Sweden
  • 10.26
    Yann Tiersen - Les deux pianos
    Album: Amélie (Original Soundtrack)
    Bolag: Parlophone France
  • 10.27
    Lill-Babs - En hemvävd stillsam tös
    Album: Musik vi minns...
    Bolag: Universal Music
  • 10.27
    Ewa Roos - Vilken härlig dag
    Album: Minnen 2 ... 40 minnesvärda svenska klassiker
    Bolag: Universal Music AB
  • 10.29
    Ernst Rolf - Bättre Och Bättre Dag För Dag (I'm Getting Better Every Day)
    Album: Svenska Örhängen - 50 sånger Vi Minns
    Bolag: Parlophone Sweden
  • 10.30
    Fabrizio Paterlini - Somehow Familiar
    Fabrizio Paterlini
    The Art of the Piano
    Etikett: Fabrizio Paterlini Records
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Allt som är kebab i Istanbul — och snabbmatens... Tor 17 maj kl 10:03(30 min)

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

Det fantastiska kranvattnet! Tor 10 maj kl 10:03(30 min)

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Svenske kocken: Japan är nördarnas paradis! Tor 03 maj kl 10:03(30 min)

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Meny med Tomas Tengby Mån 30 apr kl 00:02(33 min)

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ambassadören, kocken och den diplomatiska maten Tor 19 apr kl 10:03(30 min)

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".