Ett avsnitt från Vetandets värld
19 min
Wannsee-konferensen: Här planerades Förintelsen för 75 år sedan
Fre 20 jan 2017 kl 12:10
Idag för 75 år sedan möttes 15 toppchefer inom den nazityska maktapparaten för slå fast riktlinjerna i försöket att utrota Europas judar.

Den 20 januari 1942 hade Reinhard Heydrich, rikssäkerhetschef i Nazityskland kallat 14 ledande personer inom olika delar av den tyska förvaltningen. Heydrich hade tidigare fått i uppgift av Hermann Göring, Hitlers ställföreträdare som rikskansler, att organisera den "slutgiltiga lösningen" av judefrågan.

I det 15 sidor långa protokollet från konferensen talas inte rakt ut om massmord, men kort tid efter var det storskaliga utrotandet av främst judar i gång.

I programmet besöker Mats Carlsson-Lénart villan vid sjön Wannsee i Berlin där konferensen ägde rum. Villan är i dag ett museum, där inte minst tyska skolklasser gör studiebesök.

Medverkar gör rättshistorikern Hans-Christian Jasch, direktör för Haus der Wannsee-Konferenz och Peter Longerich, professor i historia vid det tyska försvarets universitet i München och författare till en ny bok om Wannsee-konferensen.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".