Per Naroskin, Jessika Gedin och Göran Everdahl

42 min
Per Naroskin: Djuren inom djuret. Jessika Gedin: Bart är underbart. Göran Everdahl: När hjälpmedel blir stjälpmedel.

Per Naroskin - Djuren inom djuret

Det är oroliga tider nu och då är det frestande att luta sig tillbaka i gamla traditionella föreställningar om oss själva och andra, hur osanna de än är. Ungefär som vi i alla tider sett djuren ur vårt behov av fabelaktiga klichéer. Men vi skall akta oss för det allt för enkla. Under fablernas och fördomarnas mask finns individer med helt andra karaktärer.

Man kan inte tala om vår, eller djurens ”sanna natur”. Det är omgivningen och situationen som påverkar hur vi tänker, känner och gör.

Jessika Gedin: Bart är underbart

Att dejta naken har blivit den senaste trenden i den breda floden av dejtingprogrammen. Det kan låta spännande men när vi verkligen är nakna förlorar den blottade huden sin laddning. Nakenheten blir inte upphetsande utan en utmaning i mötet med vår egen och andras skyddslöshet, insikten att vi är sköra.

Och då kan man fråga sig hur vi skulle agera om vi var nakna i vardagen, på jobbet och på nätet?

Bilder på den erotiskt laddade nakenheten har vi omkring oss hela dagarna. Men den nakenhet som blottar våra personer, den som gör oss uppriktiga och sårbara kan vi behöva mer av.

Göran Everdahl: När hjälpmedel blir stjälpmedel

Mycket av vår tids tekniska utveckling, inte minst i vår urbana miljö och i den digitala världen har gjort vår vardag mycket enklare. Men det finns en baksida. Vi möter alltmer sällan det avvikande, det annorlunda. Vi blir bekväma överdängare i vår egen lilla värld men också förvirrade och klumpiga utan för den.

Men detta kommer framtidens teknik också att ta hand om genom att göra vår ”mentala filterbubbla” till en fysisk realitet som kommer att göra våra liv mycket fattigare.

 


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.19
  Barney Kessel, Monty Alexander - Star Fire
  Kompositör: Barney Kessel
  Bolag: CONTEMPORARY
 • 15.29
  Barney Kessel, Monty Alexander - Moonlight Walk
  Kompositör: Barney Kessel
  Bolag: CONTEMPORARY
 • 15.39
  Barney Kessel, Monty Alexander - Everything I Have Is Yours
  Kompositör: Burton Lane
  Bolag: CONTEMPORARY