Hur mår egentligen biografen?

Här finns inget ljud
Trots att många har dömt ut biografens överlevnadsförmåga, fortsätter svensk biobransch att hitta nya strategier och verkar vara på bättringsvägen. P1 Kultur blickar mot bions dåtid – och framtid.

Sedan juldagen har det pågått en insamling på sajten Kickstarter inför öppnandet av en ny biograf i Stockholm. Det är filmdistributörerna Nonstop Entertainment och Njuta films som tillsammans ska återuppliva den gamla biografen Capitol.

Grundplåten finns redan, men nu har man bett sin kommande publik att bidra med pengar till bättre fåtöljer, inredning och ljudsystem. Men också för att kunna sätta in gamla 35 millimetersprojektorer, så att man ska kunna köra även gamla filmer på bion.

Och intresset har varit stort. Med en dryg vecka kvar av insamlingen har man lyckats få drygt 800 personer att satsa mer än en och en halv miljon kronor.

Men personerna bakom Capitol är inte ensamma om att se en marknad för fler biografer. De senaste åren har det faktiskt skett en viss återhämtning i en biobransch där man mest pratar om nedläggningar och stängda biografer. 

2015 hade svenska biografer över 17 miljoner besök, och även om det inte är att jämföra med bions glansdagar före den så kallade "biografdödens" inträde i slutet på femtiotalet, är det en uppgång med nästan en miljon besök sedan 2014. 

Reportage av Cecilia Ekman och samtal i studion med Sture Johansson, VD SF Bio, Calle Nathanson, VD Folkets Hus och Parker samt Nicolas Debot, VD Njuta films.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Mattias Berg

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.44
    J. Dohe - Colour Tv Intro
    Album: Colour Television
    Bolag: Volunteer Media