Ekot:s Hewa Abdelzadeh, Erbil

4:08 min

Utrikeskrönikan den 13 december 2016. Erbil, Kurdistan.

Erbil, tisdag.

Eller, Hawler, tisdag ska jag säga. Det är med det namnet jag känner den här staden. 

Var är du ifrån?

– Sverige!, ropade jag stolt och glatt till svar när passkontrollanten på flygplatsen i Hawler skulle kontrollera vem jag är och varifrån jag kommer. 

– Det står i ditt pass att du är härifrån, från Diana.

Jag är född i staden Diana här i Kurdistan Regionen. Det var även här, i olika delar av Kurdistan som jag växte upp fram till dess att jag var 9,5 år. 

De första åren växte jag upp i Garphyttan, en liten ort 1,5 mil utanför Örebro rådde ingen tvekan om vem jag var. "Jag är kurd" brukade jag stolt och glatt svara när frågan om mitt ursprung kom på tal. 

Men där stod jag vid passkontrollen, tillrättavisad om vem jag är och varifrån jag kommer. Här i Hawler råkar jag ständigt ut för mer eller mindre pinsamma stunder när jag ska käka lunch eller handla i livsmedelsbutiken. Jag kommer på mig själv försöka passa in genom att anstränga mig för att prata som folk här, snacka som om jag aldrig lämnade Kurdistan. Min kurdiska är det inget fel på men det går inge vidare.

– Du kommer från Europa, eller hur?

Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det men mina läppar rör sig och jag hör mig själv bestämt säga;

– Jag kommer från Sverige.

Hotellet jag bor på är beläget i stadsdelen Ankawa. Ett kristet område som jag bodde i de sista 1,5 åren innan jag som kvotflykting tillsammans med min familj fick komma till Sverige 1997. 

Under en lunchpromenad i de, för mig numera helt främmande kvarteren i stadsdelen stod jag och betraktade en nioårig pojke. Han stod där på trottoaren och såg med glimrande ögon på parken, på andra sidan bilvägen. Samtidigt snabbspolades barndomen framför hans ögon. I parken såg han sig själv leka. Han såg sig själv stå och fnittra vid ett mindre pariserhjul men var alldeles för rädd för att åka. Bara tanken om att göra det var hisnande nog. 

Just där och då var nostalgin total. 

Först när en taxichaufför ohämmat tutar för att signalera att han är tillgänglig om jag vill hoppa in, försvinner nioåringen in i minnenas djup. Och där stod jag själv, glad men väldigt tom inombords. 

Även när jag reser i spåren av IS är nioåringen där och betraktar återigen oförstående det elände och lidande som kommer ur krig. Det här har han sett förr. Jag ägnar mer och mer tid åt att betrakta honom, denna nioåring som ur minnet uppenbarar sig. Vi är oskiljaktiga men skillnaden mellan min och hans verklighet är som himmel och jord. Som Kurdistan och Sverige.  

Ju längre bort från Sverige jag reser, desto mer svensk känner jag mig. Men ju närmare jag är Sverige, det enda land jag har att kalla hemma, desto mer påminns jag om att jag ändå inte passar in. Trots att jag passar in. 

Jag ringer min mamma för att bryta av alla intryck härifrån. Hon är en fast punkt i mitt liv;

– Hej min son, jag var lite orolig. Vad gör du, när kommer du hem?

Hon pratar lite snabbt och tycks vilja spola fram samtalet.

– Vi har julbord här på jobbet.

Jag fattar, hon har inte tid att lyssna på mitt svammel. 

Plötsligt har jag dribblat bort nioåringen. Vad vet väl han om julbord och musikhjälpen som just nu är igång i min hemstad, Örebro? Inte ett skvatt. 

– Du får en stämpel som visar att du är härifrån, du kan stanna här i 10 år om du vill. Förvirrad tar jag mitt nystämplade pass och går för att köpa ett lokalt sim-kort på flygplatsen.

– Ah du är från Europa. Är du från Tyskland?

Ju mer jag traskar omkring på gatorna här i Anka desto mer påminns jag om att jag inte vet annat än att vara svensk. Att använda Sverige som referensram. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista