Ett avsnitt från Opera i P2
Avlägsen kärlek av Kaija Saariaho
Lör 14 jan 2017 kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kaija Saariahos opera om den franska 1100-talstrubaduren Joufré Rudel. Från anrika Metropolitanoperan i New York.

I början av 1990-talet fick Kaija Saariaho korn på 1100-talstrubaduren Joufré Rudel och hans poesi och musik. Det där väckte lusten att göra något musikaliskt och 1996 kom hennes stycke "Lohn" för sopran och elektronik. Stycket bygger på text av Joufré Rudel. När Kaija Saariaho sedan kom i kontakt med författaren och journalisten Amin Maalouf, bestämde de sig för att göra en opera med utgångspunkt i Rudel och den tid han levde i.

"Avlägsen kärlek" (på franska: ”L’amour de loin”) handlar om Joufré som drömmer om en kvinna han aldrig sett. Av en slump får han reda på att den här kvinnan nog finns på riktigt. Och genom en resande pilgrims försorg får de här två kontakt med varandra och Joufré beslutar sig för att söka upp damen i fråga. Men det går inte riktigt som han tänkt sig och operan slutar i tragedi.

Opera i fem akter (2000).
Libretto: Amin Maalouf.
I rollerna:
Clémence - Susanna Phillips.
Jaufré Rudel - Eric Owens.
Pilgrimen - Tamara Mumford.
Andrea Coleman, sopran. 
Christian Jeong, tenor.
Metropolitanoperans kör och orkester.
Dirigent: Susanna Mälkki.
Föreställning 10/12 2016, Metropolitanoperan, New York.

Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.03
    Susanna Phillips, Eric Owens, Tamara Mumford, Andrea Coleman (Sopran), Christian Jeong (Tenor), Metropolitanoperans Kör Och Orkester, Susanna Mälkki (Dirigent) - Avlägsen Kärlek" (L’Amour De Loin) Akt 1
    Kompositör: Kaija Saariaho
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".