Längtan efter en död katt

41 min
Familjen utökas med ett tredje barn. Men mitt i den sköra lyckan dör Carl-Inge. En livskamrat sedan 18 år. Känner en sorg jag inte visste fanns. Får man sörja en katt när man precis fått ett barn?

Under vintern 2015 kom ännu ett efterlängtat barn. Men i nästan samma andetag dör Carl-Inge. Han var som ett tempel att vila i och hämta kraft från. Sorgen över förlusten möter lyckan över barnet. En krock som i sin tur föder motstridiga känslor av skuld. För hur stor plats får ett djur ta egentligen?

– Ibland kan jag tvivla på mänskligheten. Men djuren tvivlar jag aldrig på. Djur har inga fördomar och det är något gudomligt med det, säger Tobias Sjöberg. Tobias lever tillsammans med sin sambo Lucas, deras två katter och hunden Kokos. En oönskad gatuhund från Spanien.

– Vi vill ha en hund, inte en hämmad tyglad och kontrollerad människo-betjänare. Utan uppleva livet med henne så som hon är, berättar Tobias.

I programmet hör vi också Per Lundblad, som har arbetat som kyrkoherde inom svenska kyrkan i 40 år:

– Den kristna tron att djuren är till för att betjäna människan har förorsakat djuren stor skada.   Enligt klassisk kristen bekännelse är människan skild från allt annat liv på jorden – något Per  aldrig trott på.

– Människan är ett djur. Vi förvillas att tro - genom vår fantastiska resa här på jorden – att vi är överställda djurriket. Men det är en gradskillnad mellan oss och djuren.

– Jag längtar efter honom, hans ljud och hans närhet. Vi tappade så mycket glädje när han dog. Nu är det en slags tomhet – en ödslighet i livet. Det säger Lena Barrow, som förlorade sin hund Athos för drygt ett år sedan.  

Får man sörja ett djur hur mycket som helst?  Hur värderar vi våra relationer? Och var går gränsen mellan djur och människa?

Jonna Berglund arbetar som journalist på Sveriges Radio och har tidigare gjort flera dokumentärer för P4 och även för P1.

Teknisk slutmix Nabaz Moheden.


Musik som spelats i avsnittet

 • 23.07
  Jesper Kyd - Earth
  Album: Assassin's Creed 2 (Original Game Soundtrack)
  Bolag: Ubisoft Music
 • 23.07
  Prince - Sometimes It Snows In April
  Album: Parade - Music From The Motion Picture Under The Cherry Moon
  Bolag: Warner Bros.
 • 23.17
  Max Richter - Richter: Infra 5
  Max Richter
  Infra
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 23.25
  Johann Johannsson - Escape
  Album: And In The Endless Pause There Came The Sound Of Bees
  Bolag: NTOV / Cobraside
 • 23.30
  Johann Johannsson - City Building
  Album: And In The Endless Pause There Came The Sound Of Bees
  Bolag: NTOV / Cobraside
 • 23.35
  Mikael Wiehe - Flickan och kråkan
  Album: Kråksånger
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 23.42
  Lukas Graham - 7 Years
  Album: Lukas Graham
  Bolag: Universal Music AB
 • 23.52
  Antony & The Johnsons - Hope There's Someone
  Album: I Am A Bird Now
  Bolag: Rough Trade
 • 23.58
  David Bowie - Lazarus
  Album: Legacy