Första julen utan nära och kära i Orlando: Palmira Koukkari Mbenga i Stockholm

3:01 min
Utrikeskrönikan den 16 december 2016. Stockholm.

Stockholm, fredag. Bara några dagar kvar till fjärde advent. Julen närmar sig som vanligt fortare än planerat och som de flesta andra både bävar inför och längtar jag efter de stundande helgdagarna.

Stora högtider innebär för den som har tur lediga dagar och extra mycket tid spenderad med familj och vänner, men de har också en förmåga att påminna åtminstone mig om de som inte har samma tur. Alla har inte familj eller vänner och andra har inte tid att spendera med den familj och de vänner som finns.

I dagarna var det precis sex månader sedan massakern på gayklubben Pulse i Orlando. Gärningsmannen sköt ihjäl 49 människor på Pulse, i blev den hittills dödligaste masskjutningen i modern amerikansk historia. Kvar finns ett söndertrasat Community och många sörjande och traumatiserade vänner och familjemedlemmar. För dem är årets så kallade holidayseason som startade med Thanksgiving i november och kulminerar med jul och nyårshelgerna extra tuff. Det blir den första utan en eller flera de höll kära.

På en gala för att hylla hjältarna från Pulsetragedin, cirka fem månader efter attacken berättar skådespelaren Wilson Cruz historien om sin moster Brenda McCool. Hon och hennes son Isaiah brukade ofta gå till Pulse när det var latin night. Isaiah är gay och Brenda älskar att dansa. När Isaiah kom ut som gay lovade Brenda att beskydda sin son från har och homofobi, oavsett vad. Hon höll sitt löfte. När gärningsmannen börjar skjuta inne på Pulse blir hon dödad medan hon agerar mänsklig sköld åt Isaiah, som överlever. Han och hans tio syskon nu kommer att fira jul utan sin mamma.

På samma gala träffar jag Brandon Wolf. Han var en av dem som lyckades ta sig ut från blodbadet inne på Pulse. Han och hans kompis Eric var på toaletten när gärningsmannen började skjuta och när de förstod vad som hände tog de varandra i händerna och sprang mot en nödutgång. Deras kompisar Drew Leinonen och Juan Geuerrero, som var kvar på dansgolvet lyckades inte ta sig ut, utan blev två av dödsoffren. De var Brandon Wolfs allra bästa kompisar och han berättar att några av de allra svåraste stunderna numera är när han är ensam och kommer på något han vill dela med sig av, men inte vet vem han ska smsa för det naturliga hade varit att smsa Drew och Juan.

Drew Leinonen var också sin mammas enda barn. På Thanksgiving åt hon middag tillsammans med Brandon, Eric och några andra av Drews kompisar. När det var dags att skåla, skålade de för familjen.

För familj är inte bara något vi föds in i, utan något vi kan skapa själva. Det sker ofta i t ex hbtq-communityt, där många blivit tvungna att skapa sig en ny familj eftersom den första inte accepterar den de är. I Orlando har den familjen vuxit efter tragedin på Pulse. Människor från alla delar av samhället och från hela världen har sträckt ut en hand till de drabbade. Det var apropå det hbtq-aktivisten Nadine Smith sade: ”Det är kärleken som är den riktiga historien om Orlando.