Franska socialister, molekylär cellbiologi och lutherskt quiz

41 min

Hur går det för vänsterpolitiken i Frankrike? Kommer vi bli 200 år i framtiden? Och hur mycket Luther är Louise?

Vänsterns primärval i Frankrike

I går avgjordes första omgången av vänsterns primärval i Frankrike. Nytänkaren Benoit Haumon och traditionalisten Manuel Valls gick vidare till den avgörande omgången nu på söndag. Vem av dem har störst chans att ena landets mycket splittrade vänster och hur ser de på Frankrikes roll i världen? Johannes Heuman, historiker vid Uppsala universitet och École praqtique i Paris, medverkar i dagens program.

Kommer vi bli 200 år i framtiden? 

I torsdags nämnde Thomas att det finns framtidsanalytiker som inte skulle bli förvånade om vi i framtiden kan bli 200 år och idag ska vi reda ut om det verkligen stämmer. Louise är skeptisk! Marie Öhman, professor i molekylär cellbiologi, kommer till studion och reder ut hur gamla vi egentligen kan bli.

Hur mycket Luther är Louise?

I år är det ju 500 år sen Martin Luther spikade upp sina 95 teser på slottskyrkan i Wittenberg. Och som en del i firandet av reformationens födelse har Svenska kyrkan gjort ett frågeformulär där man kan ta reda på hur mycket Luther man är. Jag fick två poäng av tio möjliga. Vilka slutsatser ska hon dra av det? Charlotte Frycklund, präst, gör sin analys av Louise resultat.

 Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Helena Huhta

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista