"Det är ovärdigt att ge upp, sa Alva" Ekots: Agneta Furvik, New York

3:59 min

Utrikeskrönikan den 19 december 2016. New York.

New York, måndag.

Just precis nu skulle jag börja skriva en krönika om Ivanka Trump och om den alldeles särskilda roll hon kommer att ha som dotter till USA:s nästa president, den alldeles särskilde Donald Trump.

Jag hade tänkt berätta om hur Ivanka Trump alltmer går in i en roll som nationens första dotter, och hur allt tyder på att hon kommer att bli betydligt mer framträdande än den Melania Trump som om bara några veckor blir USA:s första dam.

Dessutom om hur mer och mer pekar på att Donalds dotter inte bara blir Vita husets främsta kvinnliga ansikte utåt, som värdinna för diverse evenemang, utan också kommer att bli en röst med verkligt politiskt inflytande, med en alldeles egen kanal, rakt in i pappa presidentens öra.

Jag tänkte också berätta hur en fika med Ivanka Trump ena dagen auktioneras ut till högstbjudande, och hur de designsmycken som bär hennes namn nästa dag reklamlanseras med bilder från intervjuer med hennes pappa, vars entreprenör geni hon klart och tydligt ärvt.

Men så gick jag förbi teven på väg ut i köket, och hela den historiska och på många sätt häpnadsväckande utmaning av oskrivna, och kanske också skrivna, lagar som Donald Trump och hans krets nu utgör, bara försvann ur mitt sinne.

Blev så fullständigt oviktig.

För där i teven, på en sjukhusbår, satt ett litet barn med totalt tom blick och hårt ihopknipen mun, med blodiga sår och med hår hoptovat av damm och murbruk.

Runt omkring andra barn, lika skadade, skakade och stumma dom, medan vuxna antingen skrek förtvivlat efter sina egna, nu döda, barn, eller gick runt med papper, penna och stetoskop, och med nödvändig effektivitet registrerade det senaste lasset med skadade efter det senaste bombardemanget av hus där familjer och grannar dött och överlevt huller om buller.

En tolvårig pojke stod med sin månadsgamle och alldeles döda lillebror i famnen och kunde inte förmå sig att släppa honom i från sig.

Syrien förstås.

Aleppo.

Och jag bara sjönk rakt ner i soffan och kunde inte röra mig ur fläcken på en lång, lång stund efter att de där fullkomligt fasaväckande bilderna och berättelserna från en alldeles vanlig dag i Aleppo rullat färdigt på teven.

Vad spelar det för roll vem Ivanka Trump är och vad hon gör?

Vad spelar det ens för roll vad Donald Trump hittar på när han nu snart är världens mäktigaste man?

Hur kan jag sitta här och krönikera om lite vad som helst, eller rapportera om den politiska värld som kollektivt håller andan i väntan på nästa oförutsägbara drag från den man som vann presidentvalet just på grund av sin oförutsägbara och assymetriska personlighet?

Vi är så många som delar de här kompakta känslorna av maktlöshet och overklighet - det är väl ändå inte möjligt att detta i Syrien verkligen pågår? 

Jo, det är det, och det gör det, och varför är då inte varenda en av oss fullt och konkret upptagna med att hjälpa och rädda de här barnen och deras mammor och pappor?

Ni vet den där hopplösheten som bara vill att man ska ge upp.

Att jag till slut kunde resa mig upp från soffan berodde nog mest på Jan Eliasson. Och på Alva Myrdal.

För när jag häromdagen träffade FN:s avgående vice generalsekreterare Jan Eliasson, så pratade vi förstås mycket om Syrien.

Jag frågade honom bland annat hur han står ut, om inte människan Jan Eliasson blir lika förtvivlad som alla vi andra?

– Jo, det blir jag, sa Jan Eliasson.

– Men då tänker jag på vad Alva Myrdal brukade säga - att man inte får ge upp, att det är ovärdigt att ge upp.

– Ovärdigt, sa Alva.

Så då gör jag inte det.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista