Historien om JT LeRoy – en litterär skandal

21 min
P1 Kultur reser i tiden till 2002 då den kultförklarade författaren JT LeRoy var på Sverigebesök och lurade alla journalister, men inte bara dem utan även Madonna, Courtney Love och Bono.

Hela den litterära världen och världsartisterna hade tagit den HIV-smittade späde JT LeRoy till sitt hjärta.

Hans självupplevda berättelse "Sarah" handlade om hans uppväxt som truckerhora, hur han redan som barn, utklädd till flicka, tvingats prostituera sig i en tillvaro fylld av övergrepp och vuxensvek.

Men det visade sig att JT LeRoy inte fanns.

Böckerna var skrivna av Laura Albert. Och den person som rest land och rike och gett nervösa intervjuer om sitt förflutna, spelades i själva verket av en kvinna. Nämligen Savannah Knoop, halvsyster till Laura Alberts dåvarande partner.

Historien återberättas i dokumentärfilmen "Author - the JT Leroy story", regisserad av Jeff Feuerzeig, som nu får svensk Video-On-Demand-premiär.

P1 Kulturs Roger Wilson, som själv intervjuade Savannah Knoop när det begav sig och härom veckan ringde upp den riktiga författaren Laura Albert, tar hjälp av Emma Gray Munthe och Marcus Lindeen för att reda ut den snåriga historien om JT LeRoy.