Ett år som korrespondenttrainee: Ekots Hewa Abdelzadeh i Stockholm

3:32 min
Utrikeskrönikan den 21 december 2016. Stockholm.

Stockholm, onsdag.

Såhär i slutet på ett år som korrespondenttrainee ser jag tillbaka på ett år med blandade känslor.

Det var ännu ett år fyllt av mänskligt lidande och ofattbar grymhet. Ännu ett år av mänskligt förfall.

Det här var året då det mänskliga hjärtat brast. Fler drömmar som drunknade i Medelhavet eller förblödde i Syrien, Irak och många andra platser.

Oron härskar över en värld som har blivit kallare och råare.

Jag tänker på de platser jag har rest till. Filippinerna, där presidenten erkänt att han dödat

misstänkta för droghandel under sin tid som borgmästare. USA, där jag bevakade ett val som var höjden av politikens moraliska förfall personifierad i Trump. Kongo-Kinshasa där landets president likt många andra ledare hänsynslöst vägrar släppa makten.

Jag tänker även på min senaste resa till Kurdistan där jag rest i spåren av islamiska staten. Träffat ensamma barn och ungdomar som förlorat anhöriga, ibland hela sina familjer.

Och det var i Kurdistan, på ett flyktingläger som funnits i snart sex år som jag fann ljuset i mörkret. Jag tänker på den tillvaro som människor på flykt skapat i lägren, där de lever vidare. De ger inte vika för det som fått deras hjärtan att brista.

Deras vilja att inte ge vika inför de grymheter som raserar deras liv gav mig ett leende när jag inte såg anledning att le.

Jag tänker på Lesbos, i Grekland där jag mötte de människor som trotsade medelhavet och lyckades ta sig till Europa med hopp om en bättre framtid. Europa, där samhällsklimatet blivit mer polariserat. Där medmänskligheten har åsidosatts till fördel för människors oro inför framtiden. Grymheter har visat sitt ansikte även här, i Europa. Senast för två dagar sen i Berlin.

Men samtidigt står flyende människor vid våra portar i syd och knackar på och känner samma oro inför framtiden som finns hos Europas folk. Bara det att deras tillvaro inte är densamma som vår.

Det har kort sagt varit ett händelserikt år. Det onda har utmärkt sig och ibland har det känts som att det inte är det goda mot det onda utan det onda mot det onda. På bekostnad av oskyldiga.

Parallellt med världens tillstånd har osanningar, som ger människor en förvrängd bild av verkligheten, kommit att bli virala och journalistiken har fått mycket kritik. Till viss del befogat men mestadels obefogat. Journalistiken är även under attack från makthavare och extremister från alla håll.

När journalister inte kan vara på plats blir det lätt för osanningar att ta plats. Jag tänker på Syrien och Sveriges Radios Mellanösternkorre, Cecilia Uddén som kastades ut ur landet. Och vår Moskvakorre, Maria Persson-Löfgren som attackerades i ryska delstaten Ingujisen tidigare i år.

I år dödades minst 74 journalister för att de gjorde sitt jobb. Antalet är lägre än förra året. Det beror dock inte på att det har blivit säkrare att jobba som journalist utan för att det i många länder inte finns några journalister kvar att döda.

I en tid då journalistiken är under attack, då vi törstar efter information och börjar åter inse värdet av korrekt information och sanningsenliga nyheter är jag oerhört glad att Sveriges Radio även kommande år kommer att lägga tid och resurser på ännu en trainee och så ännu ett frö för utrikesjournalistikens framtid.

Under året som trainee har jag växt - på alla plan. Yrkesmässigt och personligt. Lärt mig att bortom ondskan, finns hopp och vilja till en ljusare framtid. Det är journalistikens uppgift att eka ut samtiden och det som kommer att forma framtiden - såväl ondska som hopp och människans viljekraft.