Betyg från årskurs fyra – bra eller dåligt?

94 min
I höst ska man testa betyg i årskurs fyra i ett hundratal skolor runtom i landet – men många kommuner verkar inte vara intresserade av att ställa upp som försökskommuner. Vad tycker du?

"Betyg används ju ofta som en jämförelse mellan olika individer och jag tycker inte att man ska behöva jämföras med varandra när man är 10 år." Så sade Jan Aronsson, rektor på Södra Ängby skola i Stockholm, till Ekot tidigare i veckan. Hans skola kommer alltså inte att vara med i höstens försök med betyg från årskurs fyra.

För några veckor sedan kom den utvärdering av betyg i sjätte klass som Skolverket har gjort, och den innehåller både ris och ros.

Det har till exempel blivit lättare att se vilka elever som behöver särskilt stöd, men trots det har andelen elever som verkligen får hjälp inte ökat.

Utvärderingen visar också att betygen får olika effekt för hög- respektive lågpresterande elever. Stressen ökar, men kan vara positiv för elever som lyckas bra i skolan och mer negativ för andra.

Vad tycker du? Vore det bra om ditt barn fick betyg tidigare? Är det viktigt att få så tidiga varningssignaler som möjligt på att barnet inte lär sig, eller ger det bara eleven en stämpel av att inte duga? Vilka är dina erfarenheter av att bli betygssatt? Och vad säger du som är lärare och som ska sätta betygen?

Det vill Rebecka Montelius prata om i kväll. Ring 099-110 90, telefonslussen öppnar 21.00 och programmet startar 22.12. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.41
    Bo Kaspers Orkester - Låt Mig Komma In
    Album: New Orleans
    Kompositör: Bo Kaspers Orkester/David Nyström
    Bolag: Columbia