Propagandakriget om Aleppo: Ekots Cecilia Uddén i Kairo

3:39 min

Utrikeskrönikan den 22 december 2016. Kairo.

Här är Kairo, torsdag

Och häromdagen greps fem personer i den egyptiska staden port said där de spelade in videofilmer med barn. I en av dem, en flicka i vit blodfläckad klänning på en ruinhög som skulle företställa östra aleppo. De falska filmerna skulle bli en del av propagandakriget om Aleppo. Lite sent kan man tycka eftersom Östra Aleppo är så gott som evakuerat, men Egyptierna såg sannolikt detta projekt som en möjlighet till lite extrainkomst.

Framtiden kommer kanske att utvisa hur mycket av det som visats från Östra Aleppo var äkta. Starka misstankar har riktats mot båda sidors propaganda. Där finns videofilmer och blodiga bilder som sägs vara från det senaste Gazakriget, inte Aleppo. Som om Aleppos grymheter inte räckte till. Och där finns obekräftade påståenden om att gatorna kantas av lik och aktivister och bloggares beskyllningar om folkmord. Hela världen kunde också se hur Syriens Fn-ambassadör Bashar Jaafari höll upp en bild som bevis för den syriska arméns medmänsklighet. På bilden ser man en soldat som gått ner på alla fyra för att erbjuda sin rygg som trappsteg åt en kvinna på väg att kliva ner från en höjd. Problemet var bara att bilden inte alls var från Syrien, utan från Falluja i Irak i somras. Någon hade retuscherat bort soldatens irakiska gradbeteckning.

Jag har själv suttit och tittat om och om igen på hjärtskärande videoklipp från Aleppo med misstanke i blick. Är de där tårarna äkta eller är det en skådespelare som låtsas gråta över sin döde lillebror? Och den sörjande mamman, varför tittar hon rakt in i kameran när hon skriker ut sin förtvivlan?

När man börjat misstänka att något är iscensatt är det nästan omöjligt att uppfatta det som äkta. Som om Aleppos verkliga grymheter inte räckte till.

Under de dagar jag var i Syrien träffade jag många patriotiska entusiaster som sa sig ha bevis för att allt både de civila och de beväpnade rebellerna publicerade från Östra Aleppo var lögn.

T.ex. Den där flickan Bana som ni i väst kallar Aleppos Anne Frank, sa de till mig. Hon är en bluff. Och i en intervju avfärdade President Bashar al Assad Bana som en propagandafint. Kritiker sa att hennes engelska var alltför bra för att vara sann - även om hon får hjälp av sin mamma att formulera sina tweets.

Vi fortsatte att följa henne med misstanke i blick när hon skrev till sina 360 000 följare om bomberna, om att hon tappat en tand, att hennes bästa vän dödats och att hon fått böcker av JK Rowling.

Så kom bilderna på Bana när hon evakueras från Aleppo på de gröna bussarna.

Bana finns. Men det gör propagandan också. Igår placerades Bana och hennes småbröder i knäet på Turkiets president Erdogan som tagit emot familjen i sitt presidentpalats. Propagandafotot på Erdogan och Bana, med bildtexten Turkiet kommer alltid att stödja det syriska folket, den kommer att utnyttjas flitigt av den turkiske presidenten när han gör upp om Syriens framtid med Ryssland och Iran.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista