Jul i gemenskap: Ekots Johan Bergendorff i Stockholm

3:09 min

Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.

Stockholm fredag. Jag lyssnar på gitarrspel och sång på ett gratiscafé för hemlösa, fattiga, ensamma, och alla som gillar att mötas över gränserna.

I den mörka vinternatten lyser du min väg, stänger ute kylan och drar mig in i gemenskap sjunger låtskrivaren Magnus Helmner. Texten handlar om projektet Jul i Gemenskap för 500 gäster och 400 volontärer som Magnus varit projektledare för i 10 år nu och som har sina rötter i 68-rörelsens alternativa progg-julfirande.

Jag träffar Anders som har diabetes och kämpar med sår på de omlindade händerna. Han trivs på kafeet och på det gemensamma julfirandet. Anders introducerar mig för en stammis som brukar leda frågesport här. Låt oss kalla honom Janne. Han ska på krogen på julafton för att träffa sina polare som också är alkoholister, det finns inga roligare människor säger han. Men på juldagen kommer han bänka sig för med 900 andra som inte har något eget firande att gå till eller helst slipper eller vill göra något meningsfullt under helgen. Jag går hellre till Jul i gemenskap för du vet det blir så mycket gamla oförrätter som tas upp under släktjularna när promillehalten stiger förklarar Janne.

Vi pratar ensamhet. Janne ser många omkring lida av social fobi. De vågar sig inte ut och diakonen Christer Schwartz fyller i. Beröttar om en man han mött som sa att han så gärna vill komma ut och träffa folk, men inte tordes gå över tröskeln. Christer bad mannen visa hur hög tröskeln var, så kunde han sedan hjälpa honom över den. 

Känslan av ofrivillig isolering är lika förödande och stark som hunger och törst. Sannolikt nedärvd för att människor förr inte klarade sig utan varandra. Numer är singelhushåll däremot den vanligaste boendeformen i Sverige. Det talas om en epidemi av ensamhet i västvärlden och priset för hälsan är högt. Att känna sig övergiven länge är lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen eller lida av fetma. Det ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens och depression. Det verkar vara stressignaler som skadar immunförsvaret och det leder till inflammationer i kroppen.

Diakonen Christer Schwartz hastar vidare från caféet mot ensamma själar som söker hans hugsvalelse. Jag släntrar över gatan till Immanuelskyrkan där Jul i gemskap förbereds. Jultallrik för 900 personer per kväll, livemusik, och presenter. 800 chokladsakar är inslagna och så har elever i en skola intill köpt klappar som till barnen som kommer. De 400 volonärsplatserna tog slut på en vecka, nu är det lång kö. 

Att hjälpa sina medmänniskor skänker lycka och god hälsa. Det är värt att tänka på för den som känner sig ensam och inte vill tränga sig på. De allra flesta mår bättre av gemenskap, både den som knackar på och den som öppnar sin dörr. Det finns det vetenskapliga bevis för

God Jul önskar Johan Bergendorff, global hälsokorrespondent.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".