Azita Shariati – en kärlekshistoria

44 min
Hon är en superkändis i näringslivet, men en doldis utåt. Nu berättar hon för första gången om Iran, att komma till Sverige med två tomma händer och 25 år senare bli affärslivets mäktigaste kvinna.

Azita Shariati, vd för svenska delen av serviceföretaget Sodexo, kom till Sverige från Iran 1988 blott 20 år gammal. Hon kunde inte ett ord svenska, hade inget kontaktnät och grät av saknad till sina föräldrar.

Men den stora kärleken var starkare. 

Hon kallar sig själv för en kärleksinvandrare och är nu aktuell med boken "Hela bilden". Och hon väljer att här i Söndagsintervjun för första gången berätta sin personliga historia.

"Det finns många som säger att de har börjat från noll och sedan byggt upp saker tillsammans. Men då har de ändå haft språket, kulturen och nätverket runt omkring sig. Jag och Farzin började från minus."

Azita Shariati jobbade sig upp inom koncernen från ambulerande restaurangchef till toppen och tog företaget från 14 % kvinnor i ledningen till 50 % – på fem år. Vad är hennes hemlighet?

Den här Söndagsintervjun handlar om stödjande föräldrar, revolutionen i Iran år 1979 och en envishet utöver det vanliga. Men framför allt om en kärlekshistoria.  

  

Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.06
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.20
  Olivia Newton-John - Summer Nights
  Album: Grease
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 08.33
  Leon Vynehall - Goodthing
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.46
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024