P1 Kultur: TV-drama på filmfestivalen och Dagens dikt 80 år

Här finns inget ljud

Idag om TV-dramat som tar allt större plats på filmfestivaler; ett av radions äldsta program Dagens dikt fyller 80; och kan man förstå vår surrealistiska tid genom surrealismens fader André Breton?

Under de senaste åren har TV-dramat fått en mer framflyttad position på filmfestivaler. På Göteborgs filmfestival delas imorgon ett helt nytt pris ut för bästa nordiska TV-drama-manus där bland annat svenska serien "bonusfamiljen" är nominerad och just nu nu pågår ett tvådagars TV-drama-seminarium. Roger Wilson är med direkt från festivalen.

Dagens dikt - radions äldsta program vid sidan av Dagens eko - fyller 80 år idag. Hur ser konjunkturen för den ljudande dikten ut? Och varför låter dikt som den låter? Hur dikt läses har skiftat mellan tider och sammanhang - från teatralt och högstämt till entonigt och minimalistiskt. Vad avgör hur dikten låter? Samtal med Anna Axfors, poet; Per Engström, kritiker; Daniel Möller, litteraturvetare; Jasmin Nur, poet samt Lena Birgersdotter, redaktör för Dagens dikt.

Vi är som fiskar i ett akvarium. Vi bygger kontor med genomskinliga väggar och med hjälp av sociala medier ser vi till att dörren till vårt vardagsrum alltid står öppen. I dagens essä från OBS tar kulturredaktionens Mikael Timm hjälp av surrealisten André Breton för att förstå en surrealistisk tid.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.23
    Anders Widmark - I denna ljuva sommartid
    Album: Psalmer
    Bolag: Parlophone Sweden
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista