Varför så tyst om miljögiftet kadmium i vår mat?

Här finns inget ljud

Varför fortsätter vi odla livsmedel i jordar i Sverige där kadmiumhalterna är höga? Hur går det ihop med miljömålet "En giftfri miljö"?

De bästa jordbruksmarkerna i Sverige har inte sällan höga kadmiumhalter naturligt i jorden. Men att det är naturligt betyder inte att det är ofarligt. Enligt livsmedelsverket får tusentals svenskar i sig så mycket kadmium genom maten att det kan orsaka benskörhet och skada njurarna. 

Forskare och flera myndigheter känner till problemet men trots det så har politikerna inte tagit några beslut som begränsar odlingen av livsmedel på kadmiumrika marker.

Programledare Marie-Louise Kristola

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.04
    Salmonella Dub - Gospel According to Mant
    Album: Inside the Dubplates
    Bolag: Vitamin Records
  • 14.42
    Salmonella Dub - Conspiracy Dub
    Album: Remixes and Radio Cuts
    Bolag: Dub Conspiracy
  • 14.52
    Dub Sweden - Ice In My Fire
    Album: Welcome To Our World
    Bolag: Silence Records
  • 14.53
    Leon Vynehall - Goodthing
    Album: Music for the Uninvited
    Bolag: 3024
  • 14.55
    Sven Wollter - Tag min vals
    Album: Nån sorts man
    Bolag: Skivbolaget
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista