Säkerhetsläget i Libyen, orädd Filifjonka och det franska valsystemet

41 min

Har den av FN-erkända regeringen i Libyen kontroll över landet? Kan vem som helst ställa upp i det franska valet? Och varför tänker Filifjonkan på katastrofer?

Säkerhetsläget i Libyen

I dag ska EU-nämnden behandla frågan om stöd till Libyens kustbevakning. Louise vill gärna veta mer om läget i Libyen just nu. Har den av FN-erkända regeringen kontroll över landet? Och finns det några tecken på att situationen håller på att stabiliseras? Sveriges Radios Johan-Mathias Sommarström, rapporterar.

Det franska valsystemet

På lyssnarnas begäran kommer vi att reda ut hur det franska valsystemet fungerar när en president ska utses. Våra lyssnare har blivit superintresserade av fransk politik! Kan vem som helst ställa upp? Och vad är syftet med att ha två valomgångar? Benedicte Berner Eyde, vid l'Institut d' Etudes Politiques i Paris, reder ut vad som gäller.

Orädd Filifjonka

Dessutom blir det barnteater om hur en filifjonka blir av med sin oro genom att gå i närkamp med oväder och inre mörker. Ada Berger, regissör och skådespelarna Sanna Persson Halapi och Marie Götesdotter kommer till studion för att prata om och ge oss ett smakprov av pjäsen Filifjonkan som trodde på katastrofer som spelas på Dramaten.

 Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Naila Saleem

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.30
    Johnny Depp - My Friends
    Johnny Depp
    Sweeney Todd, The Demon Barber of Fleet Street, The Motion Picture Soundtrack (Highlights)
    Etikett: Nonesuch
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista