Ett avsnitt från P1 Kultur
P1 Kultur: Ny Disneyfilm; Samisk sanningskommission och nytt från Slowgold
Tor 02 feb 2017 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Ny Disney-film om miljöförstöring; sanningskommission på scen i Sapmi och ny prärierock från Slowgold.

I morgon är det premiär för Disneyfilmen Vaiana, berättelsen om den sextonåriga flickan Vaiana, bosatt på en fiktiv ö i Polynesien i södra Stilla havet. Kulturredaktionens Nina Asarnoj har träffat de båda regissörerna och producenten Osnat Shurer.

Nästa vecka har den samiska Gironteatern i Kiruna för-premiär på en ny pjäs. Colonial nation heter den och är tänkt som en slags sanningskommission på scen. I över ett halvår har teatern rest runt i Sapmi och hämtat in vittnesmål som nu bearbetats och framförs som en dokumentärteater. Reportage av Helene Alm.

Slowgold, det är framförallt Amanda Werne, en göteborgsk sångerska som spåtts en guldglittrande framtid. Imorgon släpps hennes fjärde album Drömmar, folkrock för 10-talet. Matilda Källén har lyssnat.

Alla som har angett ett datum för jordens undergång har haft fel. Åtminstone hittills. I dagens essä från OBS reflekterar Boel Gerell över en domedagsretorik som inte tycks vara begränsad till religiösa sekter.

Och veckans ord utses i vanlig ordning. Denna vecka valt av Fredrik Wadström: "Motstånd".

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.41
    Slowgold - Väntar
    Album: Väntar
    Bolag: 2017 Playground Music Scandinavia AB
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".