Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Ätstörningar och jakten på det perfekta
Tis 31 jan 2017 kl 12:10
Personlighetsdraget eller strategin perfektionism hör ofta ihop med ätstörningar, och hittills har perfektionism setts som något som försvårar tillfrisknandet. Men så behöver det inte vara.

Psykologen Suzanne Petersson som i dagarna lägger fram sin doktorsavhandling visar att oddsen att bli frisk inte försämras av om perfektionism finns med i bilden.

Tre olika studier med totalt drygt 400 deltagare ligger bakom Suzanne Peterssons slutsats att perfektionism på några års sikt inte spelar någon roll för utsikterna att bli frisk. Det är goda nyheter för många, menar psykologen Johanna Levallius som medverkar i programmet tillsammans med forskaren Suzanne Petersson och Matilda Karlsson, Ida Staberg och Hannah Parnén, som alla tre blivit fria från ätstörningar.

I programmet medverkar Matilda Karlsson, före detta ätstörningspatient, Suzanne Petersson, forskare Lunds universitet, Hannah Parnén, före detta ätstörningspatient, Ida Staberg, före detta ätstörningspatient, Johanna Levallius, psykolog Kunskapscentrum för ätstörningar i Stockholm.

Länk till Suzanne Peterssons avhandling

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".