Hur illa var 2016 för Afrika? Richard Myrenberg i Kigali

3:26 min
Utrikeskrönikan den 28 december 2016. Kigali.

Kigali onsdag.

Kanske var det George Michaels död som var droppen för många. Jag följer mina sociala medier och enligt uppdateringarna var 2016 ett riktig skitår, som särskilt gick hårt åt framstående musiker. Men vi förlorade inte bara Prince, Bowie och Michael, det var populismens år med framgångar för Brexit och Trump, enligt en del.  

Men hur illa har 2016 varit för Afrika? Ja, eftersom jag bevakar drygt 40 länder söder om Sahara så går det inte att säga något entydigt - bra eller dåligt.

Bland de länder där det sett skakigt ut under året och fortsatt kommer att vara så, har vi de "usual suspects"; Sydsudan, detta kontinentens yngsta land med potentiella inkomster från oljan, har bara rasat djupare ner i väpnade konflikt, etniska motsättningar, våld och misär. Mitt grannland i söder, lilla Burundi, blir bara mer isolerat, efter de våldsamheter som började för ett och ett halvt år sedan. En del menar att Burundi som en gång hade ett av de friare medielandskapen i regionen, nu blivit ett afrikanskt Nordkorea. Och nyligen kom jag tillbaka från Kongo-Kinshasa som är i en djup politisk kris, där miliserna fortsätter att härja i de östra delarna och där korruptionen fortsätter att fräta sönder landet. Även i Kenya som laddar för val nästa år har det periodvis varit stökigt och oroligt. Ingen tror riktigt på ett fredlig och smidigt val där. Den ekonomiske jätten Sydafrika har en ekonomi som står och stampar samtidigt som skandalerna haglar över president Jacob Zuma. Etnisk oro i Etiopien, fortsatta attacker i fattiga Centralafrikanska republiken. Jodå, det finns gott om exempel på att 2016 var ett riktigt skitår även här.

Men det är inte hela sanningen. Mitt nuvarande hemland Rwanda tuffar på ganska bra. Det stora konferenscentret är äntligen klart, det nationella flygbolaget Rwandair expanderar offensivt med inte mindre än två Boeing dreamliners i sin flotta. Kanske lyckas Kigali med sitt mål att bli ett Afrikas Genève i framtiden, den kontinentala mötesplatsen.

Och efter ett antal resor längre västerut så ser det bra ut. I Nigeria har ekonomin visserligen rasat, men entreprenörsandan är vital och det finns en övertygelse om att det inte bara går att lita på inkomsterna från oljan, terrorgruppen Boko Haram trängs tillbaka alltmer och flera av de så kallade Chibok-flickorna lever i frihet nu. Elfenbenskusten har en tillväxt i raketfart, det rullar på ganska bra i Senegal också. Och utöver Mali som drabbats hårt av jihadistisk terror, har vi nåt annat i Västafrika som bara verkar stärkas - demokrati och relativ yttrandefrihet. Ghana var bland de sista ut i år, men vi har under åren sett flera fredliga val och maktskiften i Senegal, Elfenbenskusten, Benin, Burkina Faso och inte minst Nigeria. I Gambia kommer nog den långvarige diktatorn eller presidenten, beroende på vem man pratar med, tvingas bort efter sin valförlust i början av december.

Så. Om jag får spå lite grann så tror jag att framtiden, den närmaste, alltså 2017, tillhör Västafrika.