Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:26 min
Hur illa var 2016 för Afrika? Richard Myrenberg i Kigali
Ons 28 dec 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 28 december 2016. Kigali.

Kigali onsdag.

Kanske var det George Michaels död som var droppen för många. Jag följer mina sociala medier och enligt uppdateringarna var 2016 ett riktig skitår, som särskilt gick hårt åt framstående musiker. Men vi förlorade inte bara Prince, Bowie och Michael, det var populismens år med framgångar för Brexit och Trump, enligt en del.  

Men hur illa har 2016 varit för Afrika? Ja, eftersom jag bevakar drygt 40 länder söder om Sahara så går det inte att säga något entydigt - bra eller dåligt.

Bland de länder där det sett skakigt ut under året och fortsatt kommer att vara så, har vi de "usual suspects"; Sydsudan, detta kontinentens yngsta land med potentiella inkomster från oljan, har bara rasat djupare ner i väpnade konflikt, etniska motsättningar, våld och misär. Mitt grannland i söder, lilla Burundi, blir bara mer isolerat, efter de våldsamheter som började för ett och ett halvt år sedan. En del menar att Burundi som en gång hade ett av de friare medielandskapen i regionen, nu blivit ett afrikanskt Nordkorea. Och nyligen kom jag tillbaka från Kongo-Kinshasa som är i en djup politisk kris, där miliserna fortsätter att härja i de östra delarna och där korruptionen fortsätter att fräta sönder landet. Även i Kenya som laddar för val nästa år har det periodvis varit stökigt och oroligt. Ingen tror riktigt på ett fredlig och smidigt val där. Den ekonomiske jätten Sydafrika har en ekonomi som står och stampar samtidigt som skandalerna haglar över president Jacob Zuma. Etnisk oro i Etiopien, fortsatta attacker i fattiga Centralafrikanska republiken. Jodå, det finns gott om exempel på att 2016 var ett riktigt skitår även här.

Men det är inte hela sanningen. Mitt nuvarande hemland Rwanda tuffar på ganska bra. Det stora konferenscentret är äntligen klart, det nationella flygbolaget Rwandair expanderar offensivt med inte mindre än två Boeing dreamliners i sin flotta. Kanske lyckas Kigali med sitt mål att bli ett Afrikas Genève i framtiden, den kontinentala mötesplatsen.

Och efter ett antal resor längre västerut så ser det bra ut. I Nigeria har ekonomin visserligen rasat, men entreprenörsandan är vital och det finns en övertygelse om att det inte bara går att lita på inkomsterna från oljan, terrorgruppen Boko Haram trängs tillbaka alltmer och flera av de så kallade Chibok-flickorna lever i frihet nu. Elfenbenskusten har en tillväxt i raketfart, det rullar på ganska bra i Senegal också. Och utöver Mali som drabbats hårt av jihadistisk terror, har vi nåt annat i Västafrika som bara verkar stärkas - demokrati och relativ yttrandefrihet. Ghana var bland de sista ut i år, men vi har under åren sett flera fredliga val och maktskiften i Senegal, Elfenbenskusten, Benin, Burkina Faso och inte minst Nigeria. I Gambia kommer nog den långvarige diktatorn eller presidenten, beroende på vem man pratar med, tvingas bort efter sin valförlust i början av december.

Så. Om jag får spå lite grann så tror jag att framtiden, den närmaste, alltså 2017, tillhör Västafrika.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Bära fru och spela luftgitarr Igår kl 10:00(3:06 min)

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson.

Utrikeskrönika 24 maj, Erika Gabrielsson.

Krönikan, Claes Aronsson: En tråkigare onsdagslunch... Ons 23 maj kl 10:00(3:09 min)

Onsdag 23 maj

Onsdag 23 maj

Pappa och Tjeboksary. Ekots: Maria Persson... Tis 22 maj kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 22 maj

Utrikeskrönikan den 22 maj

Gazas sorg Mån 21 maj kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".