Nyårsuppladdning i Berlin: Ekots Daniela Marquardt i Tyskland

3:34 min

Utrikeskrönikan den 29 december 2016. Tyskland.

Berlin, torsdag.

Snart brakar det loss: raketerna över Berlin, smattrandet och dånet som för tankarna till andra världskrigets bombräder.

I dag börjar uppladdningen – den 29 december är dagen då nyårsfyrverkerierna får börja säljas i Tyskland. Fortsätter trenden från tidigare år kommer mer än en miljard kronor att gå upp i rök innan det nya året har hunnit bli en dag gammalt.

Förra året gjorde vi misstaget att stanna kvar i stan. Och jag erkänner. Det var mitt fel.  Det var jag som viftade bort alla uppmaningar från Berlin-bor att åka härifrån över nyår. De som berättade att de flyr Berlin på nyårsafton, de bara överdrev, tyckte jag, och var snobbigt överkänsliga mot invasionen av turister som kommer hit för att fira in det nya året på klassisk mark vid Brandenburgporten.

Jag visste minsann hur det var, för jag har ju varit med förr. Och nu skulle jag introducera min familj till festernas fest – nyår i Berlin! Så som det levde kvar i mitt minne från 80-talet. Men snart tvingades jag inse hur gammal jag hade blivit. 30 år senare hade festen förvandlats till en kamp.

Festområdet kring Brandenburger Tor hade för länge sedan uppnått gränsen på en kvarts miljon besökare, när vi kom fram till avspärrningarna.

Vi återvände hemåt med hopp om att en kulle i närheten skulle erbjuda fin utsikt över fyrverkerierna.  Men redan på vägen dit gällde det att hålla uppsikt nedåt och åt sidan för raketerna som kom farande i sidled och sköts utmed marken. 

Här var det inte tal om att skrämma bort onda andar med dundrande färgkaskader. Här var den stora underhållningen istället att skrämma vettet ur allt levande som vågade röra sig på gatorna. Gång på gång svischade fyrverkeripjäser förbi alldeles intill. Och när vi väl kommit fram till utkikskullen och tolvslaget var inne skickades raketer inte bara upp i luften utan ned för backen mot bilar och människor som passerade.

Frågan var vad som var mest farligt, att stå kvar eller ta sig därifrån. Till slut tog vi sats och sprang hem. Det konstanta dånet från explosionerna  låg kvar som en kompakt bullermatta över Berlin timme ut och timme in.

Det var ett under att inte fler hade skadats när nattens offer räknades samman. Och flera dagar efteråt måsta man ta stora kliv över drivorna med utbrunna fyrverkeripjäser som låg kvar på trottoarerna.

Vädjan om hänsyn mot alla som var känsliga för oljudet, särskilt de många krigsflyktingar som hade anlänt under hösten, verkade inte ha fått någon effekt.

I år vädjas det, åtminstone här i Berlin, återigen om återhållsamhet efter lastbilsattentatet förra veckan. På julmarknaderna har man i alla fall tagit det till sig. Det har varit påtagligt lugnt och stillsamt även där många människor har varit i rörelse.

Nu hoppas jag att besinningen ska hålla i sig över nyårsnatten. För när jag väl började leta efter någonstans att övernatta en bit utanför Berlin var alla hotell och pensionat utbokade och jag förstår precis varför.

Så nu återstår bara att önska gott slut, eller som man säger här, einen guten Rutsch ins neue Jahr, en god skjuts in i det nya året. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".