Lever våra anhöriga? Ekots Margita Boström i Bangkok

3:53 min

Utrikeskrönikan den 2 januari 2017. Thailand.

Bangkok, måndag morgon.

Ett nytt år ligger framför oss. Nya löften, nya möjligheter och nya förhoppningar. Förhoppningar om att kanske i år få ett svar.

Under åren som journalist har jag ofta mött människor som satt ett hopp i att mötet med mig ska ge just det där svaret, förväntningar som alltid är så svåra att möta och besvara utan att släcka hoppet.

Det handlar om hoppet om att få veta vad som hänt deras män, barn, föräldrar eller andra nära och kära som en dag bara försvann oftast bortförda av poliser eller andra officiella. Lever dom, lider dom eller är de döda. Och om de är döda - hur dog dom, tvingades dom lida. Kommer jag någonsin få veta upptar dessa människors tankar nästan ständigt.

I ett rum med solblekta väggar står ett stort rött bord med guldfärgade plaststolar uppradade runt. Fyra kvinnor uppklädda i färgglada saris, alla tummande på kuvert med dokument, fotografier, det enda som finns kvar av sina försvunna anhöriga. Förutom minnena.

Fotografierna som varsamt läggs upp på bordet visar ett bröllopsfoto på en son och sonhustru, en dotter iklädd sin allra finaste rosa och guldfärgade hinduiska dräkt med blommor i håret för att fira en examen, ett id-kort från skolan på en allvarsam pojke. Bilder från en tid när de fanns i kvinnornas närhet.

Minst 65 000 försvann i inbördeskrigets Sri Lanka och sedan dess har inget hörts från dom.  Och trots löften från myndigheter - inga svar.

På ett podium på den internationella pressklubben i Bangkok sitter några kvinnor, från Thailand och Laos. Deras liv har i flera år tyngts av att inte veta vad som hänt med deras män.

Billy, som han oftast kallades, och hans fru Pinnipa och deras fem barn levde i en by i utkanten av en stor nationalpark inte långt ifrån Bangkok... ett naturområde som i över hundra år varit Karenfolkets boplats men som de tvångsförflyttats ifrån. Billy ledde den grupp som kämpade för att de åter skulle få rätt att leva där.

Han greps av vakter i parken med några burkar vildhonung för två år. Sedan dess har Pinnipa förgäves försökt få svar på vart han är. Men det enda som hänt säger hon är att den högste ansvarige för nationalparken fått allt högre officiella befattningar fast det är klarlagt att det var just parkvakter som grep Billy.

Sombath Somphone såg som sin livsuppgift att förbättra jordbruket i Laos. Efter studier utomlands förde han kunskaperna vidare men lärde också ut hur bönderna skulle stå upp för den jord de ägde och inte ge vika när staten ville ha deras mark. Det sågs inte med blida ögon i den kommunistiska enpartistaten. En sen kväll för fyra år sedan stoppades han i sin rostiga jeep mitt i centrala Vientiane, Laos huvudstad. Och sedan dess icke ett tecken. Hans fru sa jag tror han lever, det är allt som håller mig uppe.

Kvinnorna i det solblekta rummet i Sri Lanka vädjade till mig, berätta för världen att vi inte orkar längre. Igår inledde kvinnorna en hungerstrejk som de säger endast kommer att avslutas när de fått svar eller dött.

Min nyårsönskning får bli att i alla fall några av alla dessa hundratusentals människor som vill veta - ska få ett svar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".