P1 Kultur: Skånska mord, serieskapare nobbar förlag och Plupp blir jojkikal

59 min
I dag om en ny pjäs om kända mordfall i Skåne; allt fler serieskapare väljer att ge ut album själva; sagofiguren Plupp i världens första jojk-musikal och veckans ord är "Vardag".

Imorgon är det premiär för den nyskrivna pjäsen Skånska mord 1989-2015 på Malmö stadsteater. Med utgångspunkt i sex uppmärksammade mordfall undersöks ögonblicken före och efter morden, och alla människor runt omkring som på olika sätt drabbades av morden. På Göteborgs filmfestival härom veckan hade filmen Den enda vägen premiär. Det är en film som kretsar kring ett mordförsök sett ur offrets perspektiv, löst baserat på ett autentiskt fall. Hör dramatikern Kristian Hallberg och filmregissören Manuel Concha.

Det blir allt vanligare att svenska serietecknare ger ut sina serier själva, utan stöd från stora förlag. Serietecknaren Magic Frigren är en av dem - snart kommer hon ut med sitt första album i fysisk form. Reportage om serieskaparna som nobbar förlagen.  

Plupp, den fjällnära sagofiguren med blått hår och orange halsduk skapad av Inga Borg, blir världens första jojkikal, det vill säga jojkmusikal. P1 Kultur har träffat ensemblen.

I den gotiska litteraturen verkar kvinnliga författare ha hittat ett eget rum på vinden. I dagens essä från OBS har litteraturkritikern Annina Rabe läst boken Förfärande kvinnor - gotisk skräck från Brontë till Gilman, och funderar över vad det är som lockar med vålnader, melankoli och galenskap.

Dessutom, Nina Asarnoj väljer veckans ord: "Vardag".

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.10
    Django Reinhardt - The Sheik Of Araby
    Album: Dateline Rome
    Bolag: lovetime