Att leva med cancer, del 1 & 2

30 min

I två program berättar barn om hur det är att kämpa mot en svår sjukdom samtidigt som både kroppen och själen växer så det knakar. Det tredje och sista programmet i serien sänds veckan därpå och handlar om syskonkärlek och syskonbråk i cancerns spår. Att leva med cancer del 1 - Det är som ett litet knallskott från en leksakssniper. Först är den jätteliten. Sen blir den som en pingisboll, en tennisboll och sen större och större. Så beskriver Adrian Mikkelsen, 11 år, en tumör. Han fick sin första hjärntumör när han var fem år. Den försvann med behandling, men för ett år sedan kom den tillbaka och Adrian måste opereras. Adrian berättar hur han upplevde operationen och vad han tänker om sin cancer. Hur påverkar sjukdomen skolgången och relationen till kamraterna? Varje år får omkring 300 barn cancer i Sverige. I dag överlever de allra flesta, men sjukdomen innebär ofta en lång och mycket tuff behandling. På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm berättar Gustaf Westerberg, 6 år, och Jonas Kyrk, 17 år, hur de upplever att ha cancer. Lyssna eller ladda ner programmet Reporter Anna Iversen. Att leva med cancer del 2 Hur är det att ha haft cancer och börja leva som vanligt igen? Den frågan ställer Barnens reporter till två flickor, Cassandra Kuylenstierna, 15 år och Emma Brynne, 12 år. Cassandra: - Ett barn som har haft cancer kommer aldrig att leva vanligt igen för hon eller han kommer bära med sig en så mycket större erfarenhet än vad alla andra har. Att skönheten inte sitter på utsidan, speciellt när det gäller hår.

Emma: - Det är mycket roligare att leva nu. Det känns som jag har blivit en helt annan människa. Och så har jag fått mörkare hår.

Olle Björk är generalsekreterare i Barncancerfonden och även professor i barnonkologi. Han berättar om forskning som visar att många som haft cancer som barn även har positiva erfarenheter: - De får en större social kompetens och en större förståelse för händelser i livet.

Lyssna eller ladda ner programmet

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista