Nya förhoppningar och nya val: Ekots Margareta Svensson i Paris

3:17 min

Utrikeskrönikan den 5 januari 2017. Frankrike.

Paris, torsdag.

Ett Nytt år, med nya förhoppningar. Och nya val

I den här veckan har vänsterns valkampanj rivstartat här i Frankrike. På bara tre veckor ska en kandidat av sju väljas och sen kan fokus på allvar flyttas över till presidentvalet.

Systemet med primärval för att ta fram en kandidat kan tyckas underligt, inte bara för att flera partier tävlar om att bli vänsterns kandidat, men också för att fyra kandidater från Socialistpartiet konkurrerar och gör sitt bästa för att fördöma och ta avstånd från François Hollande och det som kommit att beskrivas som ett misslyckat presidentskap.

Nu i veckan presenterade den förre premiärministern Manuel Valls sitt valprogram. Men hans vanliga auktoritära stil och engagemang för säkerhetsfrågor lyste med sin frånvaro. Hans förslag att utöka polis och säkerhetsstyrkan med 1000 personer, tycktes mest som ett försök att försvara Socialistpartiets politik som den förts under president Hollande. Istället pratade han länge men inte helt övertygande om sociala frågor och kulturens betydelse.

Men en sak sa Manuel Valls om arbetsmarknaden. Han vill att alla över 18 år ska kunna ansöka om medborgarlön, en gång på en tioårsperiod.

Även en annan partikollega och presidentkandidat har en liknande idé:

Benoît Hamon utvecklar sitt resonemang i tidningen Le Monde. Han anser att medborgarlön bör vara en del i ett socialförsäkringssystem i en framtid när arbetet inte längre har en så stor plats i våra liv, säger Hamon som tror att den teknologiska utvecklingen leder till färre jobb i framtiden.

Två av Socialistpartiets kandidater vill skrota den arbetslag som Socialistregeringen med stor ansträngning har sjösatt. Arnaud Montebourg har förslag om hur man ska underlätta för investeringar och att förmå småföretag att nyanställa.

Det är en bred palett av frågor som ryms inom samma parti och nu ska frågorna debatteras i media. Men en sak blir annorlunda jämfört med högerns primärval i november. Det blir färre opinionsundersökningar.

Det oväntade resultatet i högerns primärval satte fingret på en öm punkt; nämligen när förväntningarna inte överensstämmer med verkligheten.

Flera opinionsundersökningar, som av tidsskäl måste göras långt i förhand, hade undersökt fel kandidater och var ointressanta när de publicerades.

Dagstidningen Le Parisien tar nu en paus från politiska opinionsundersökningar, som länge har varit en hörnsten i tidningens journalistik. Istället ska journalisterna ge sig ut på fältet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".