Hewas fysiska och mentala resa som korrespondent-trainee

41 min
Under 2016 har Hewa Abdelzadeh varit trainee på Sveriges Radios utrikesredaktion. Han har rest i Asien, Mellanöstern och Afrika tillsammans med radions utrikeskorrespondenter.

Nu kröner Hewa Abdelzadeh utbildningsåret med en egen talkshow där han ser tillbaka på sina resor och blickar framåt.

Att vara resande reporter handlar ofta om att ta risker och anpassar sig till nya situationer. Med i programmet är Asienkorrespondenten Margita Boström som var med när Hewa oavsiktligt bröt mot lagen i Thailand.

Richard Myrenberg är radions Afrikakorrespondent och när Hewa Abdelzadeh reste med honom lärde han sig att släppa sitt kontrollbehov.

Den sista resan som trainee gick till Irak och den präglade Hewa mycket. Han har sina rötter i staden Erbil men han blev förvånad när han återvände dit och blev betraktad som en främlig där.

Qaisar Mahmood är författare och chef för Riksantikvarieämbetets kulturmiljöavdelning. Han har själv skrivit om att utforska sin identitet utifrån att ha sina rötter i olika länder och i programmet resonerar han varför det har betydelse att reflektera över vem man är. Hewa vänder sig också till sin lillasyster Narin Abdelzadeh för råd.

Lars Nyberg, professor vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi vid Umeå universitet förklarar också varför minnet inte fungerar som en kamera.

Epost: korrespondenterna@sverigesradio.se

Programledare: Hewa Abdelzadeh
Bisittare: Agneta Ramberg.
Producent: Anders Backlund