Frossa i pizza x 3!

31 min

Pizza är bäst - ingen protest! Här gör Therese Svensson tre versioner: en vegetarisk white pizza med rökig ost och pumpa, en glutenfri blomkålspizza och en vegansk tunnbrödpizza direkt i pannan.

Jag älskar pizza. Det är så grundläggande på något vis – en deg som gräddas och toppas med goda saker. Det här är en white pizza, det vill säga en svingod pizza utan tomatsås.

Idag kommer vi ta den enkla Svenssonvägen och använda en färdig pizzadeg. Har du en snäll pizzeria på hörnet vars pizzabottnar du gillar kan du gå ned och se om du kan köpa några degbollar. De går prima att frysa in så då har du bra pizzadeg hemma utan att du har behövt ta fram en enda kavel och sölat ned köket med mjöl. Det finns ju också färdiga pizzarullar i butik, så välj själv om du vill baka eget eller köpa färdigt.

Mitt baspizzadegsrecept hittar du längst ned på sidan tillsammans med tips på glutenfri pizzadeg. Smaklig spis!

Rökt ost: Rökt ost hittar du i ostdisken i bra matbutiker. Annars kan du fuskröka ost genom att riva mozzarella i bitar och lägga i en bunke, täck med 1 msk olivolja, en skvätt vatten och 1 tsk liquid smoke, som är röksmak på flaska (hittas oftast på krydd- eller såsavdelningen i din matbutik). Blanda och låt marinera ett tag. Är liquid smoke slut i din affär så kan du pudra den rivna osten med rökt paprikapulver istället. Gillar du att hemmaröka är det bara att köra på, här är min gamla rökguide.

Tips: Du kommer få pumpasmet över men det använder du såklart som spread på nyrostat surdegsbröd, istället för bechamelsås till lasagne eller som bas i en pumpasoppa som du spär med kokosmjölk. Preppat och klart hälsar slackerhusmodern Therese.

 

White pizza med pumpa, salvia, fuskrökt ost och yoghurtkräm

Vegetarisk

Ingredienser, 1 stor pizza:

En sats pizzadeg (se recept längst ned), eller en färdig köpedeg

1 butternutpumpa (alternativt 1-2 sötpotatisar om du hatar att vänta)

En bit rökt ost. Hittar du inte rökt ost kan du göra egen fuskröka ost, se notis.

Ca 1 dl grekisk eller turkisk yoghurt eller havre-fraiche

1 boll mozzarella

Färsk eller torkad salvia

Olivolja

Salt och nymald peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Pricka pumpan med en gaffel och lägg den på en plåt i den varma ugnen. Känn om den är genommjuk med en kniv efter ca 40 minuter (testa efter 20 min för sötpotatisen). Ta ut pumpan, skär den på längden, ta bort kärnorna och gröp ut den med en stor sked. Lägg pumpaköttet i en bunke och blanda ned salvia, salt och nymald peppar efter smak så det blir en orange smet.
  3. I en annan skål blandar du fetyoghurt, 1 msk olivolja och riven rökt ost.
  4. Smeta på yoghurtostsås, toppa med pumpasmet och lite riven mozzarellaost. Lägg inte på ett för tjockt lager för då blir det bara grötigt.
  5. Skjutsa in pizzan i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin gyllenbrun färg och puffat upp lite.

Servering: 

Skär upp pizzan i bitar och strö över färsk salvia. Vill man vara riktigt dekadent kan man ringla över lite brynt smör. Men då kommer kanske njutningspolisen och haffar en!

 


 

Blomkålspizza med rödbeta, äpple, rosmarin och lagrad getost

Vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt

Hör och häpna, här kommer blomkålspizzan! Utan vare sig mjöl eller tillsatser men ändå saggigt god och ostig.

Gör man pizzabottnen i mindre storlek blir det som en macka man kan grädda och spara på en tallrik i kylen tills andan faller på. Vill du ha krispigare blomkålsbröd funkar det att tillsätta ca 2 dl mixade linfrön eller solrosfrön till smeten. Att strö över fint mixad rå quinoa på bakplåten innan gräddning funkar också som en sorts krispig panering.

Observera: Blomkålen ska hackas till att bli små, små blomkålskorn men får inte bli en smet. Därför fungerar det inte att stavmixa blomkålen rakt av, utan en blender eller en tillsats av typen "minihackare" till stavmixern är att rekommendera. Men om du inte har det så finns ju alltid rivjärnet!

Getost: Är så mycket mer än den där tråkiga rullen i mataffären, leta upp en ostbutik eller deli i en bra matbutik och be att få smaka på de olika getostarna i sortimentet så ser du att de smakar helt annorlunda. Mina favoriter är getostarna från Jämtland, men det är som sagt en smaksak.

Vegan: Byt ut osten mot en smältbar veganost. Men observera att jag ej har testat det själv, så jag vet inte om resultatet blir detsamma. Skriv till oss eller tagga oss med #vivalosvegos på sociala medier om du experimenterar!

 

Ingredienser 2 mindre pizzor:

1 blomkålshuvud

1 mozzarella

Ca 1 dl riven lagrad ost, till exempel Pecorino, Parmesan, Vesterhavsost

1 msk olivolja

Örter: 1 tsk oregano, 1 tsk dragon, 1 tsk rosmarin

Salt, nymald peppar

Topping:

1 rödbeta

1 äpple eller päron

En bit lagrad getost

Eventuellt lite flytande honung eller dadelsirap

Lite extra rosmarin, gärna färsk, till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Mixa blomkålen till smulor i en mixer och häll över i ett durkslag. Krama ur överflödig vätska med händerna eller genom att lägga blomkålssmulet i en kökshandduk och vrida ur vätskan. På det sättet håller pizzabottnen ihop bättre och blir inte soggigt.
  3. Mixa mozzarella och lagrad ost och blanda med blomkålssmulorna i en bunke. Salta, peppra, ha i olivolja samt örter. Blanda och smaka av.
  4. Ta fram en bakplåtspappersklädd plåt. Klicka ut blomkålssmet och forma med händerna till två runda pizzabottnar ca 1 cm tjocka. Skjutsa in i ugnen i ca 20 min.
  5. Skiva rödbeta och äpple tunt med mandolin eller osthyvel. Ta ut plåten och toppa pizzorna med betor, äpple, riven getost och eventuellt lite flytande honung.

Sätt tillbaks in i ugnen och grädda ca 10 min till eller tills det fått fin gyllene färg.

Servering: Toppa med lite rosmarin vid servering. Skär slices av pizzan direkt på plåten och för över till tallriken med stekspade. 

 


 

 

Tunnbrödpizza med sötpotatiskräm, bränd kål och gröna ärtor

Vegan, laktosfritt, mjölkfritt

Det var en gång en söndag när jag var himla bakfull, eller låt oss säga väldigt trött. Då tog jag fram ett fryst tunnbröd ur frysen, la den i en torr men het stekpanna och lät den bli rostad, sen lade jag den på en tallrik och toppade med diverse godsaker från kylen. Extas uppstod och en ny favorit föddes. Du kan använda valfritt platt bröd som tunnbröd, pita eller tortilla. Frys in några paket så har du alltid en pizza redo när du som mest behöver det (det vill säga ALLTID!).

Glutenfritt: Använd glutenfritt tunnbröd eller tortillas.

Bjudmat: Gör flera olika pizzor, slajsa upp, lägg på fina loppisfat och servera som enkel bjudmat till förfesten eller som ett snacks till tv-kvällen.


Ingredienser 2 pizzor:

2 mjuka tunnbröd eller tortillas

1 sötpotatis

Ca 2 dl strimlad savoykål, grönkål eller svartkål

Ca ½ dl gröna ärtor

En kvist färsk mynta

Ca 1 tsk citronzest (rivet citronskal)

Olivolja

Salt, nymald peppar

 

Gör så här:

  1. Ta ut och tina lite frysta ärtor. Pricka sötpotatis med en gaffel och baka den i 225-gradig ugn i ca 20 minuter eller tills den är genommjuk.
  2. Gröp ur sötpotatisköttet och mosa det till en orange kräm i en bunke. Smaka av med lite olivolja, salt, peppar.
  3. Fräs strimlad kål i en het stekpanna med olivolja tills kålen är svartfläckig och lite krispig. Ta upp och salta lätt.
  4. Lägg ett bröd i stekpannan och grilla kort på varje sida. Upprepa med det andra brödet. Lägg bröden på skärbräda och bred ut sötpotatiskräm, toppa med frasig kål, gröna ärtor, citronzest och myntablad. Skär till slices. Klart!
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".