Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:34 min
Vad har frukostflingor med politik att göra?: Inger Arenander i Washington
Mån 09 jan 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 9 januari 2017. Washington.

Washington, måndag

Jag har en bekant här i Washington som bodde granne med en republikansk kongressledamot. De hälsade när de stötte ihop, men inte mer än så.

- Jag har faktiskt aldrig pratat med honom, sa min bekanting och såg lätt skuldmedveten ut när hon la till att det beror på att han är republikan.

- Jag har ingen lust att umgås med republikaner, sa hon.

Kanske hade han ingen lust att umgås med henne heller.

Ska man tro forskningen vill demokrater och republikaner inte bara slippa umgås, de tycker också allt mer direkt illa om varandra och valrörelsen verkar bara ha understrukit det.

Hur ska man kunna fortsätta att träffa ens familj och vänner när en del av dem röstade på Donald Trump och andra på Hillary Clinton? Redan inför Thanksgiving-helgen i höstas och sen till jul kom de goda råden - lyssna, försök förstå, prata inte politik, byt samtalsämne, gör något annat.

Vad man köper har också blivit ett politiskt ställningstagande och kundernas reaktioner ska inte underskattas.

Tic-Tac stämde i bäcken blixtsnabbt.

Tic-Tac är de minttabletter som Donald Trump tyckte det var bäst att ta ett par av om han skulle börja kyssa någon, ett uttalande i en omtalad video där han använde grova uttryck för att beskriva hur han som kändis kunde göra vad han ville med kvinnor.

Tic-Tac tog genast avstånd från uttalandet och meddelade att de respekterar alla kvinnor.

Den blivande vice-presidenten Mike Pence teaterbesök på succéföreställningen Hamilton i New York ledde omedelbart till krav från Trumpanhängare på bojkott av föreställningen. En demonstration av skådespelarna om allas lika rättigheter och buanden i publiken kritiserades av Trump. En del av hans anhängare vill också bojkotta den senaste Star Wars-filmen bland annat med motiveringen att den är vänstervriden.

Läsktillverkaren Pepsi har hotats med bojkott efter ett påhittat Trumpkritiskt citat och demokrater vill bojkotta öltillverkaren Yuengling vars ägare stödjer Donald Trump.

Andra demokrater uppmanar till köpvägran av kläder och smycken av märket Ivanka Trump. Det finns till och med en app, "Bojkotta Trump", som listar företag med koppling till Trump så att hans motståndare ska vet vilka affärer de ska låta bli att handla i.

Donald Trump säger ibland att man inte får säga god jul i USA, "Merry Christmas", vilket inte är sant, utan att man måste säga det politiskt korrekta "Happy Holidays", trevlig helg så alla ska känna sig inkluderade, oberoende av religiös tro.

Så det finns en konservativ websida som informerar om vilka affärer som annonserar om "Merry Christmas" och som det därför är bättre att gå till om man står på Trumps sida.

Det senaste är frukostflingorna, de mest amerikanska av alla - Kelloggs cornflakes.

Efter krav från kunderna slutade Kelloggs annonsera på högernationalistiska Breitbarts webbsida, den som en av Donald Trumps närmaste rådgivare varit chef för.

Det beslutet är så oamerikanskt det kan bli, kontrade Breitbart, det är ekonomisk censur.

Kelloggs blev klassat som cornflakes för "liberals", för demokrater.

Så nu har till och med valet av fruktostflingor blivit ett politiskt laddat beslut.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".