Tillhör du dag- eller nattbefolkningen i din kommun?

55 min
Flera rapporter från Sveriges kommuner och landsting visar att pendlingen mellan hem och arbete under lång period ökat här i landet. Hela 31 procent av dem som jobbar pendlar över kommungränsen för att komma till sitt arbete. Vilket är en stor skillnad om man jämför med bara 20 år sen. Då var det inte många som pendlade, det ansågs faktiskt som ett svaghetstecken om en kommun inte kunde erbjuda jobb till invånarna. Nu däremot ses pendling och regionförstoring som svaret på kommunernas problem med minskad befolkning och en svag arbetsmarknad. Sveriges näringslivschefer ansåg i en enkätundersökning i slutet av 2006 att regionförstoring var en av kommunens viktigaste tillväxtfaktorer.

Men vill vi pendla? Vill vi spendera tid i bilen, tåget eller bussen? Hur påverkar det våra privatliv att vara borta från familj och vänner på vardagarna? Hör familjen i Skåne där båda föräldrarna pendlar, hör Jan Torége, statistiker och utredare på Sveriges kommuner och landsting, och hör doktoranden i Kulturgeografi vid Umeå universitet, Erika Sandow, som skrivit rapporten ”Vill vi pendla längre?”

Den som vill köpa rättvisemärkt måste ha ögonen med sig och gärna vara frågvis. Vi följde med Morgan Zerne, blivande vd för Rättvisemärkt, när han skulle handla i butiker utan tydlig skyltning. Enklast att hitta är kaffe, choklad och en och annan flaska vin, men en helt rättvisemärkt middag är svårt att få ihop.

Dessutom kommer Annika Creutzer, ny chefredaktör för Pengar 24 och tillika vår expert på privatekonomi, svara på lyssnarnas frågor.