The Pirate Bay - ett folkbibliotek?

45 min

Snart börjar rättegången mot The Pirate Bay. Händelsen tävlar redan med kulturutredningen om att bli årets mest spektakulära kulturhändelse. Sedan 2003 har The Pirate Bay dirigerat digital trafik av både laglig och olaglig karaktär, kors och tvärs över Sveriges gränser.

Idag har The Pirate Bay drygt 20 miljoner användare, som delar med sig av filmer, skivor och spel. Men är bokbranschen redo för vad som väntar runt hörnet när inte bara ljudböckerna digitaliseras och sipprar ut på de digitala nätverken, utan också framtidens digitala litteratur?

Å andra sidan har vi i Sverige en lång tradition av folkbibliotek och en tanke om folkbildning. Folkbibliotekens ankomst orsakade protester från svenska förläggare, men också en större läsande befolkning. Vissa säger nu att den moderna fildelningen bara är en uppgradering av bibliotekstanken. Detta skulle göra The Pirate Bay till Sveriges, kanske världens, största bibliotek. Lina Ydrefelt, Eva Hemmungs och Eric Schüldt diskuterar det virtuella bibliotekets folkbildande potential.

Johan Kling är känd från gruppen Ratata, tv-programmet Knesset, och för filmen Darling. Nu romandebuterar han med ”Människor helt utan betydelse”. Björn Wiman och Mikael Timm analyserar ett exempel på samtida flanörlitteratur.

Programledare: Kim Nordberg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista