Hollywood rhapsody – filmmusik med Radiosymfonikerna

Här finns inget ljud
Från Psychos skräckinjagande stråkar till de hjältemodiga tonerna i Ben Hur. Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder på filmmusik från Hollywoods guldålder.

Storslagen, romantisk, skräckframkallande eller komisk. Musiken fyller förstås en viktig funktion i biosalongen, men under senare år har filmmusiken också tagit plats i konsertsalarna. John Wilson leder Sveriges Radios Symfoniorkester genom Hollywoods klingande skatter.

Det storslagna orkestersound som vi idag förknippar med Hollywoods guldålder föddes under 1930-talet. Då skrev bland annat Max Steiner och Erich Wolfgang Korngold musiken till storfilmer som ”Borta med vinden” och ”Robin Hoods äventyr”.

I deras spår producerades en lång räcka filmmusik som idag hör till klassikerna. På denna konsert hör vi också musik av Hitchcocks ”huskompositör” Bernard Herrmann som trots regissörens protester infogade musik i den välkända duschscenen i ”Psycho”, en scen som Hitchcock själv från början ville ha helt tyst.

Ungraren Miklós Rózsa – som med musiken till ”Ben-Hur” 1959 skrev historiens längsta soundtrack – tar oss med till biblisk tid. Dessutom blir det katt-och-råtta-lek i filmfabriken och ett besök i avlägsna galaxer.

Efter en period när den stora symfoniska filmmusiken betraktades som lite omodern, fick den en nytändning på 1970-talet när John Williams skrev den numera ikoniska musiken till George Lucas ”Star Wars” 1977.

John Wilson – brittisk dirigent och auktoritet på filmmusik – har själv rekonstruerat och arrangerat flera klassiska soundtracks och ett par exempel på det hör vi ikväll. Sedan 1994 leder Wilson också sin egen handplockade orkester som med stor framgång specialiserat sig på film och musikal.

A Newman: 20th Century Fox Fanfare
J Williams: Tema ur Star Wars
D Raksin: Laura
B Herrmann: Svit ur Psycho
E W Korngold: Svit ur The Adventures of Robin Hood
J Moross: Temat ur The Big Country
F Waxman: A Place in the Sun
S Bradley: Tom and Jerry at MGM
M Steiner: Svit ur Gone with the Wind
M Rózsa: Parade of the Charioteers ur Ben-Hur

Direktsändning från Berwaldhallen

Programledare: Sara Norling
Producent: Carrie Budelman

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.55
  Louise Dearman, John Wilson - But Not For Me
  Album: Gershwin In Hollywood
  Kompositör: George Gershwin
  Bolag: WARNER CLASSICS
 • 21.12
  Royal Philharmonic Orchestra, Litton - Adagio För Stråkar
  Kompositör: Samuel Barber