Politikerföraktet - hur känner du för våra folkvalda?

81 min

Har du förtroende för politiker? Trots högt valdeltagande gror politikerföraktet i Sverige. Varför är det så? Och vad kan vi göra åt det? Ring Karlavagnen ikväll och diskutera politikerföraktet!

Vi har ett av världens högsta valdeltagande i Sverige och det politiska engagemanget har aldrig varit så stort som nu, menar statsvetare. Ändå flödar föraktet för politiker i sociala medier och i diskussionstrådar, och förtroendet sjunker sakta men säkert, enligt mätningarna.

Har du förtroende för politiker? Vad ska en politiker göra för att få ditt förtroende? Vad händer om vi tappar förtroendet för våra folkvalda?

Det är inte lätt att bli populär som politiker och den hårda tonen i det amerikanska presidentvalet har påverkat klimatet även i Sverige. Men många försöker förstås vända den bilden; statsminister Stefan Löfven till exempel är just nu på en veckolång Sverigeturné till mindre orter som har det tufft och kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor sjöng och dansade i senaste Så ska det låta på bästa sändningstid.

Vi har drygt 41 000 förtroendevalda i Sverige. Men de allra flesta, 97 procent, är fritidspolitiker som ägnar mycket ledig tid till att läsa in sig på handlingar och frågor som rör det samhälle de bor i och som de vill vara med och ta ansvar för. Ändå talas det mycket om att den folkliga förankringen suddas ut.

Är du själv en av alla fritidspolitiker som blir ledsen av kommentarer och hårda ord? Eller är du den som skriver ilskna inlägg på sociala medier om politiker? Varför engagerar du dig inte själv politiskt?

I Karlavagnen ikväll ska vi prata om politikerförakt - eller förtroende. Hur känner du för våra folkvalda? Ring Rebecka Montelius 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Du kan också smsa: 722 50 – skriv srkarla i ett ord, mellanslag och ditt meddelande.

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.41
  Sophie Zelmani - Yes I Am
  Album: Yes I Am
  Kompositör: Sophie Zelmani
  Bolag: Sony
 • 21.58
  Jessica Folcker - Om Natten
  Album: Om Natten
  Kompositör: Johan Fransson/Tobias Lundgren/Tim Larsson/Niklas Edberger
  Bolag: M&L Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".