Lettlands Radio nära bankrutt Svenskt presstöd på export?

20 min
Public service-radion i Lettland är illa ansatt och lyssnarna protesterar. Regeringen har kapat budgeten kraftigt och vägrar efterskänka en nyupptäckt stor skuld. Och det av vissa hårt kritiserade svenska presstödet intresserar andra länder. Det berättar medieekonom som samtidigt hjälpt president Sarkozy med en helt annan stödform - gratis tidningsprenumeration till alla 18-åringar. För övrigt helt i linje med amerikanske ”medie-gurun” Chris Andersons nya budskap ”Gratis”, som vi också tagit del av.

 

Lettlands Radio har fått sin budget kraftigt beskuren. Resultat: radioprogram har dragits in, andra är i riskzonen.

En del medarbetare måste sluta, andra riskerar att bli utan lön.

 

Protest vid parlamentet

För en dryg vecka sen protesterade både medarbetare på Lettlands Radio och lyssnare framför parlamentet i Riga. Alla med förtejpade munnar.

(Se hela demonstrationen här via)

Och i måndags var radion nästan helt tyst under en timma.

 

Uppretad statsminister

En vredgad statsminister Ivars Godmanis sa då att han skulle sparkat Latvija Radios nya vd om han bara kunnat. Ett uttalande som många i landet nu protesterar mot.

Men statsministern vägrar be om ursäkt.

 

Mer anpassad tv

Lettisk tv ligger däremot bättre till. I deras motsvarighet till Rapport fick statsministern tala helt utan frågor i cirka tjugo minuter.

Hör hur Didzis Melbiksis - utrikesreporter på Lettlands Radio - beskriver situationen.

Det är för övrigt bara ett par månader sen vi berättade om hur en ekonom fängslades två dagar för att han uttalat sig för pessimistiskt om Lettlands ekonomi.

 

Svenskt presstöd på export?

Intresset för det av vissa hårt kritiserade svenska presstödet är stort i utlandet. Robert Picard, medieprofessor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har förmedlat åtskillig kunskap om stöd-systemet.

Dessutom var han expert i den franska presskommission som ligger bakom förslaget att alla franska 18-åringar ska få prenumera gratis på vilken dagstidning de vill.

 

Subvention direkt till konsument 

-Subventionen går direkt till konsumenten istället för till tidningsindustrin. Ett intressant sätt att försöka få folk att läsa, samtidigt som pressen får en överlevnadschans, tycker Robert Picard.

 

 

Medieguru i Malmö

I onsdags kväll fyllde 700 personer, varav ett 50-tal journalister, Luftkastellet utanför Malmö. Dragplåster var amerikansk/brittiske mediegurun och chefredaktören för Wired, Chris Anderson.

Om ett halvår kommer den omtalade ekonomi- och it-journalisten ut med en ny bok med titeln ”Free”, ”Gratis”. Manuset är just klart. 

 

 

 

 

 

Skåpmat i ny förpackning?

-Inte mycket nytt. Vi brukar kalla hans idé för ”Razor and blade-modellen”, efter att Gillette skänkte bort rakhyvlar för att istället tjäna pengar på rakbladsförbrukningen, säger Per-Hugo Skärvad - docent vid Företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet.

Många hoppades på tips om hur medier och andra ska tjäna mer pengar på nätet.

Hör Per-Hugo Skärvads kommentar.