Arvet från Darwin 150 år efter boken som förändrade världen

44 min
Charles Darwins Om arternas uppkomst är en av de böcker som har förändrat världen. På torsdag i nästa vecka är det 150 år sedan den kom ut och i år är det 200 år sedan Darwin föddes. Diskussionerna gick heta 1859 och de har inte tystnat.

Till en av sina vänner sa Darwin: Att tro på evolutionen är som att bekänna ett mord. Hur revolutionerande var hans teser? Vad sa han om människan? Om Gud? Professorn i idéhistoria Gunnar Broberg reder ut, och vetenskapsteoretikern Birgitta Forsman, som skrivit boken Arvet från Darwin, diskuterar med Tuve Skånberg, politiker, pastor och skapelsetroende.

I Kvartssamtalet möter vi Margaretha Sturesson som just utkommit med den sanna berättelsen Om det så skulle kosta mig livet. Margaretha ville tjäna Gud och sökte sig till en ny visionär församling, men istället för att få tillhöra en kärleksfull gemenskap förvandlades tillvaron till ett helvete med regelbundna psykiska och fysiska bestraffningar. Till slut såg hon ingen annan utväg än att försöka ta livet av sig. Nu har hon skrivit en bok om den mödosamma vägen tillbaka till ett normalt liv och hur man hanterar tankar kring skam och försoning efter att ha lämnat en sekt.

Hör en längre version av Kvartsamtalet med Margaretha Sturesson.

Israel går till val i nästa vecka. Annelie Rådestad rapporterar om hur de nyligen invandrade etiopiska och ryska judarna förhåller sig till sitt nya hemland.

I Utrikeskrönikan rapporterar Willy Silberstein om den okände hjälten Chiuni Sugihara en japansk Raul Wallenberg.

Producent: Sören Wibeck
Programledare: Tithi Hahn