Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:41 min
"Tjuvar stjäl inte från andra tjuvar"; Lotten Collin, Santa Marta, Colombia
Ons 11 jan 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 11 januari 2017. Santa Marta, Colombia.

Santa Marta, onsdag morgon.

Tillbaka i Colombia efter julhelgerna hamnar jag i en diskussion med några bekanta. Vi pratar om nästa års presidentval och om fredsprocessen. Det hela slutar där det brukar sluta: Någon säger att "problemet är ju korruptionen. Vi måste få en president som kan få slut på korruptionen."

Alla nickar instämmande. Jag invänder att en enda person kan nog inte få slut på korruptionen, det är nog allas ansvar… men blir snabbt nedröstad: "Det behövs en rejäl karl, som kan sopa rent en gång för alla.

Vart jag än reser i Latinamerika så hör jag ofta samma sak: ”Det är de korrupta politikerna som är problemet.” Under fyra år i Brasilien kan jag inte ens räkna hur många gånger någon föreslagit att "man borde bomba Brasilia" – huvudstaden där kongressen och presidentpalatset ligger – som lösningen på problemet med korruptionen.

Men de egna försöken att komma runt bygglovet med hjälp av kontakter, eller att muta tullpersonalen för att slippa importskatt - det räknas inte. Inte heller det ihärdiga skatteplanerandet. För ja, "pengarna går ju ändå bara till de där korrupta politikerna."

Häromdagen stod jag villrådig på bussterminalen i kuststaden Santa Marta. Kvinnan i biljettluckan sa att min resa kostade 15 000 pesos. Lite senare kommer en man fram och erbjuder exakt samma tur för 20 000, och förvirring uppstår när det står klart de jobbar för samma bussföretag. Så jag betalar 15 000 och väntar i kön utanför bussen, men det visar sig att den kommit in full och alla får inte plats. Chauffören har plockat upp passagerare längs vägen, som han tagit betalt av men låtit bli att registrera.

Snart uppstår fullt bråk mellan försäljaren och chauffören, som båda sett till att tjäna extra pengar på var sitt håll. Jag erbjuds en plats på golvet precis vid chaufförens växelspak klädd i färgglada fransar. Försäljaren och chauffören skriker på varandra och sliter i sedlarna. "Jag vill ha en del av pengarna för gringon! Annars tänker jag inte ta med henne", säger chauffören och pekar på mig.

Försäljaren ger honom till slut hälften av sedelbunten och går av i farten medan bussen rullar ut på vägen. Jag hör hur han muttrar: "Tjuvar stjäl inte stjäl från andra tjuvar. Det är vanligt hyfs."

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Gazas sorg Kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Bakom det Thailändska leendet kokar det Tis 15 maj kl 10:00(3:26 min)

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".