Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:31 min
"Patienter som googlar: Ekots Johan Bergendorff i Lund"
Tor 12 jan 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 12 januari

Lund torsdag. Vi skulle få en lyckligare jord om hela världen följde dessa ord. Googla aldrig dina symptom. Varje prick blir ett malignt melanom. Så sjöng lundabon, Öron-Näsa-Halsläkaren och trubaduren Henrik Widegren för ett år sedan på en youtubevideo inför sin senaste platta. Det tog skruv. Vissa kollegor tyckte låten cementerade ett gammalt tänk. Skamligt budskap ansåg kroniska patienter. De kände sig redan nedgjorda av läkare som inte tyckte att de borde läsa så mycket om sin sjukdom på nätet. Forskare pekade på cancersjuka som söker vård för sent för att de är rädda bli kallade hypokondriska på vårdcentralen.

Henrik Widegren fick försvara sig i tidningen Sjukhusläkaren och kvällspress och TV-soffa. Detta är en humoristisk sång, en kuplett, och många av mina patienter har sökt vård helt adekvat efter att ha googlat. Men fortsatte Henrik Widegren, att patienterna har sökt på nätet och läst in sig på felaktiga diagnoser kan också oroa i onödan och komplicera läkarnas jobb. Pålästa lundabor som skäller ut sköterskor som följer prioriteringslistorna till punkt och pricka till exempel.

I Sverige söker runt sju av tio på nätet kring sina symtom och en procent av alla googlingar handlar om sjukdomar.

Jag tycker det är bra att patienter idag har sökt information och har en idé vad de lider av när de kommer, säger distriktsläkaren Margareta Troein Töllborn.

Hon har jobbat på vårdcentral i 40 år och är även professor i allmänmedicin vid Lunds Universitet. Samhället var mer hierarkiskt när jag började, nu ser människor sig som experter i sina egna liv, funderar Margareta medan vi fikar. Folk var mer lydiga på 70-talet, trodde vi i alla fall, fast de kanske aldrig hämtade ut sin medicin, säger hon med ett skratt. Patienter har mer krav på oss läkare idag. Vi kan göra mycket mer, byta ut linser och höfter och laga hjärtan.

Numer säger jag ofta till pålästa patienter att det där känner jag inte till, det kollar vi upp fortsätter Margareta Troein Töllborn. Sätt dig här bredvid mig så söker vi i säkra kunskapsbaser. Det är lättare nu med grått hår och stor erfarenhet än när man var en ung och osäker doktor tycker Margareta.

Men hon kan inte göra patienter till viljes när hon vet att det inte är bra för dem som långa sjukskrivningar eller onödiga behandlingar som tar upp vårdens resurser. Allt hänger på att bygga upp ett förtroende och det går bara om samma läkare får träffa patienten flera gånger vilket ofta inte är fallet i dagens svenska vårdkedja konstaterar Margareta Troein Töllborn. Sverige ligger därför lågt i internationella jämförelser när patienter skattar delaktighet eller att få svar på sina frågor. 

Vid fikabordet sitter också en annan Lundaprofessor, etnologen Susanne Lundin. Hon framhåller att vi lever i ett samhälle där individen har ansvar för att ta hand om sin egen hälsa och trimma kroppen, och där vårdköer får folk att tröttna och söker råd på annat håll än hos doktorn. I nätforum till exempel, där farliga behandlingstips kan leda till apotekssidor som skickar falska mediciner som inte hjälper eller är skadliga. Det är kanske baksidan av jämbördigheten funderar Susanne Lundin.

Men människor kommer sannolikt forsätta att googla sina krämpor, både i Lund och Luanda. Doktorns roll har förvandlats från guru till coach. Dock än så länge med receptblock och makten att sjukskriva.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".