Ting1 – Örnsköldsviks fulaste byggnad eller framtidshopp? Signaturbyggnader del 4

18 min
I P1 Kulturs serie om signaturbyggnader har vi nu kommit fram till Örnsköldsvik och den arkitektritade byggnaden Ting1 som väcker mycket känslor.

Länge var Örnsköldsvik kanske mest känt för sin skidhoppbacke och hockeylaget Modo. Men mitt i staden ligger numera ett elva våningshus med särpräglad arkitektur signerad Gert Wingårdh.

Det är en säregen konstruktion; ett slags färgglatt utskjut mot himlen där balkonger sticker ut från huskroppen som taggar på en igelkott.

Ting1 som byggnaden heter utgår från det gamla k-märkta tingshuset från 1967. Tingshuset är ett brutalt betonghus, en klump som även det varit omdiskuterat.

Ting1 utsågs i höstas till Ångermanlands fulaste hus. Men när det planerades och byggdes fanns nästan ingen opposition till projektet. Hur kommer det sig?

Hör byggherren Nicklas Nyberg, socialdemokraten Elvy Söderström som röstade ja och oppositionspolitikern Per Sundin. Katarina Östholm från lokaltidningarna medverkar också i programmet liksom stadens kulturchef Katarina Larsson.

Lyssna på Naila Saleems reportage i ljudlänken ovan