Rytm och rörelse i skymning

Här finns inget ljud

Genom hela den mänskliga evolutionen har vi haft sällskap av rytmen, rörelsen och musiken. Men varför och hur?

Lasse Berg är journalisten och författaren som rest jorden runt flera varv för att förstå varför människan blev just människa. I tre böcker, Kalaharitrilogin, beskriver han hur vi och varför vi människor blev just människor.

Genom programserien i tre delar tar programledaren Joseph Knevel med oss genom trilogin, för att se om det där möjligtvis kan finnas ledtrådar till varför och hur vi människor använder oss av rytm, rörelse och musik. 

I det här, det andra programmet, kommer vi också att få hjälp att svara på frågan av musikern Susanne Schietzel och instrumentmakaren Wulf Hein som i Hohle Fels-grottan i södra Tyskland ger exempel på hur det kan ha låtit för 40.000 år sedan.

I en kyrka i den lilla byn Oppmanna bjuder musikerna Ute Gödecke, Aino Lund Lavoa Pierre och Per Mattsson, som utgör delar av musikensamblen Mare Balticum, på medeltida musik. Inne i kyrkan finns också musikarkeologen Cajsa Lund som ger oss en bild om vad syftet med dåtidens instrument eller ljudverktyg kan ha varit. 

En produktion av Massa Media i Piteå. 

Detta program sändes första gången 18 juli 2015.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista