"Istanbuls djupa ärr" Ekots Johan-Mathias Sommarström, Istanbul

3:23 min
Utrikeskrönikan den 17 januari 2017. Istanbul.

Istanbul tisdag.

Vaknar upp i en luttrad stad.

En stad som det senaste året tvingats uppleva terrordåd mot den internationella flygplatsen, mot poliser vid en fotbollsarena, mot nattklubbsbesökare på nyårsnatten. Den har tvingats uppleva ett kuppförsök, en natt som blev blodig med civila dödsoffer.

För att inte tala om alla mindre attacker som aldrig rapporteras, de där ingen dör men där människor skadas för livet. Dåd mot polisstationer och militärer.

Länge kändes det här som att Istanbulborna inte tänkte låta sig kuvas av rädslan. Att ändra levnadsvanor skulle ju vara att retirera för terrorn tänkte många.

Även om turismen och de utländska besökarna sinade av rädsla för turbulens och terror så vägrade Istanbulborna ge upp. Nattlivet var intensivt, shoppingen pågick och på kaféer och i tehus träffades människor för att prata, fika och röka.

För det har aldrig tagit särskilt lång tid innan vardagen har varit tillbaka efter fruktansvärda dåd. Spåren av terroristerna har snabbt sopas bort - när Atatürk flygplatsen attackerades i juni byttes snabbt krossade glasrutor, blodet torkades bort från golv och asfalt. Bara dygnet efter fanns knappt några fysiska spår alls efter attacken.

Men någonting har ändrats nu - efter skjutningen inne på en nattklubb på nyårsnatten. Det var som att det var händelsen som fick allt att rinna över. Annars livliga gator, butiker och gallerior har ekat tomma. Restaurangnäringen kliar sina huvuden och undrar när kunderna kommer tillbaka.

Människor träffas fortfarande på kaféer och tehus men faktiskt inte i samma utsträckning. Turistindustrin som redan varit hårt prövad ger en förtvivlad tröstlös suck.

Rädslan är här.

Det blev visserligen en paus i rädslan nyss.

Staden som ligger uppdelad på två kontinenter, Europa och Asien, upplevde sitt största snöfall på många år. På Asiensidan föll över en meter snö som mest, på Europasidan över 50 centimeter.

Inte ens terrorister eller självmordsbombare går ut under dom förutsättningarna.

Istället kunde de Istanbulbor som tog sig ut beskåda lekande barn, hundar som rullade sig i snömassorna, en annars bullrig stad få sina ljud dämpade av snödrivor. Även om bilar inte tog sig fram, en del människor inte tog sig ut, skolor stängde och myndighetskontor förkortade arbetsdagarna för de anställda så gav den vita oskyldiga snön upphov till leenden och glädje.

Snön blev den andningspaus som staden så desperat behövde. Nu har det mesta av snön smält, grådaskiga snödrivor finns kvar och fötter blöts ner av slask. Vintern är kortare här - det är inte långt till vår.

Frågan är nu om den korta andningspaus som snön gav kan fortsätta, om också känslorna går mot en ny vår. En vår av hopp och ljus.

I går greps mannen som misstänks för att kallblodigt ha mördat 39 personer på en nattklubb på nyårsafton, ytterligare en terrorist bakom lås och bom. Men hur många finns det kvar.

Mina Istanbulvänner här är både sorgsna och luttrade, tror det blir mer våld, mer sorg.