Därför mår din hjärna bra av träning (R)

20 min

Vi har länge vetat att fysisk aktivet är bra för oss. Men hur livsviktigt det är, och hur mycket hälsan påverkas av om vi rör på oss eller sitter still, håller vi fortfarande på och lär oss mer om.

Dagens Vetandets Värld handlar om varför hjärnan mår så bra av träning, om varför du borde resa dig upp minst en gång i halvtimmen, och om varför fysisk aktivitet på recept så sällan används, trots nationella rekommendationer och riktlinjer från Socialstyrelsen.

– Rör vi oss tillräckligt och undviker att sitta stilla förbättras kärlhälsan i hjärtat och andra delar av kroppen, och högst sannolikt även i hjärnan, säger Örjan Ekblom, docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Han tror att ett kommande forskningsfält kommer att bli "träningslära för kontorsarbetaren".

– Vi behöver forska mycket mer om hur exempelvis träningspass mitt på dagen, eller att man ställer sig upp var tjugonde minut, faktiskt påverkar hur man mår på jobbet och hur man klarar av stress och att vara så socialt flexibel som vi förväntas vara.

I programmet medverkar även Amanda Ek från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm,  Johan Faskunger,  doktor i folkhälsovetenskap och fysisk aktivitet samt motionären Elisabeth Gustafsson och hennes personliga tränare Mianna Riikonen i Strängnäs.

Programmet sändes första gången den 20 mars 2016.

Vi fick kontakt med motionären Elisabeth Gustafsson genom vårt lyssnarnätverk. Vill du också gå med: mejla till publik.vet@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista