Adhd syns tydligt i hjärnan

45 min
Antibiotikaresistenta bakterier hos barn har ökat dramatiskt. Vi får en inblick i de små hoppstjärtarnas stora värld och det blir perspektiv på veckans mjölklarm.

Den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen adhd syns i hjärnan. Det är framför allt fem områden, bland annat hippocampus och amygdala, som är något mindre hos personer med adhd.

Det är en stor studie, över 3000 personer från flera länder har fått sina hjärnor avbildade och drygt hälften av dem hade diagnosen adhd. Christopher Gillberg som är professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet kommenterar studien.

I Vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om hur en undersökning av blöjor på förskolor i Uppsala visar att antibiotikaresistenta bakterier hos barn har ökat dramatiskt de senaste åren. Tysklands regering vill bränna avloppsslam för att utvinna ren fosfor och det kan få betydelse även för Sverige.

Vi hör också om den legendariske Winston Churchill och hans välinformerade syn på liv i rymden. Dessutom handlar det om cannabis i vården och vi får en rapport från världens största vetenskapskonferens som domineras av samtal om USA:s nye president.